Ko reikalauja ūkininkai susirinkę Vilniuje

2024-01-25 14:44   Peržiūros : 49   Spausdinti


Ūkininkų susirinkimas atvėrė senas piktžaizdes kurių sprendimo nenorėjo imtis visa eilė vyriausybių. Kaip didžiausią problemą galima įvardinti, kad ministerijose susirinko atsitiktiniai žmonės nelabai suprantantys žemės ūkio problemų. Viena iš svarbiausių gamybinių Lietuvos pramonių yra dirbtinai žlugdoma, ma-inamas konkurencinis pranašumas ir taip sunkioje kovoje su gerokai stipresnėmis rinkomis.

Daugiamečių pievų atstatymo problemų nespręsti ūkininkų sąskaita

Palikti tas pačias žymėto dyzelino naudojimo sąlygas

Akcizą naftos dujoms nedaryti aukštesni nei kitur

Uždrausti rusiškų grūdų tranzitą

 

Daugiamečių pievų atstatymas tai tik aisbergo viršūnė ūkininkų ir saugomų teritojų santykiuose. Saugomų teritorijų problemos yra sisteminės ir kurių vis nesiimama spręsti. Didele dalimi problemas nulemia VSTT vadovų nekompetencija biologiniais, rekreaciniais ir ūkiniais klausimais. Jos kyla nes nuo Rūtos Baškytės laikų vadovaujančias pozicijas užima geografai. Atitinkamai veikla daugiausiai buvo susijusi su jų geriausiais žinomais kartografiniais darbais. Taip pat labai daug dėmėsio skirta kovai už įtaką statyboms saugomose teritorijose.  Biologiniai darbai buvo tvarkomi nekompetetingai. Puikiai visi prisimenam ganymo draudimus, kurie buvo panaikinti kai neganomos pievos ir pakrantės ėmė užželti ir ėmė nykti saugomos rūšys. Tik prieš tris metus buvo įkurtas bioologinio monitoringo skyrius kuris ėmėsi aiškintis ką ir kur turi saugomos teritorijos. Tačiau su turimais pajėgumais situacija gali išaiškėti tik per kokius 20 metų. Situacija gali būti nekeičiama, nes Saugomos teritorijos yra daugybės prielipų šėrykla europiniais ir valstybiniais pinigais. 
Nagrinėjant VSTT ir Aplinkos ministerijos veiklą matoma nekompetencija balanso tarp gamtos ir gyventojų suvokime. Netgi tos pačios natūralios pievos be pastovaus ūkininko įsikišimo greitai pavirstų krūmynu. Kur vėl nesiveis ekologų taip ginami paukštukai. Idealios sąlygos paukščiams yra ganyklos su nedideliais miškeliais. Vėl gi, kol nebus normaliai išsiaiškintos konkrečios vietos kur verta atkūrinėti pievas nėra prasmės daryti to siekiant gauti vidurkinius rezultatus ataskaitoms ES.

Absurdas drausti kailinių žvėrelių naikinimą taip dar mažinant kaimo galimybes kuriant darbo vietas. Taip pat drausti srutų išpylimą iki konkretaus laikotarpio.

Žymėto dyzelino lengvata Lietuvai kainuoja apie 90 mln eurų. Tai nėra tokia jau didelė suma skaičiuojant, kad jis yra vienas iš pagrindinių ūkininko išlaidų sudedančiųjų. Net jei ne tiesioginiams darbams susinaudoja kokie 30 procentų kuro tai nėra tie pinigai kur būtų sutaupyta. Pigesnis dyzelinas svarbus formuojant konkurencinį pranašumą prieš kaimynus.

 

Naftos dujų akcizo padidinimo argumentavimas kurį teko išgirsti iš ministro diskusijose su vienu degaliniu tinklu labiau panašus į pasakas idiotams. Vėl eilinių vartotojų sąskaita bandomama "sumažinti" Rusijos pajamas iš nergetinių resursų pardavimo.

 

 

 

Ko nori ūkininkai susirinkę Vilniuje

 

Ko reikalauja protestuojantys ūkininkai

 

Ūkininkų protestas prie seimo

 

Ūkininkųū protestas Vilniuje 2024

 


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau