Prancūziški konservuotų agurkų receptai

2021-07-25 11:38   Peržiūros : 252   Spausdinti


Įvairiausi marinuotų agurkėlių receptai - labai šauni idėja visus metus išlaikyti pagardintus agurkų gabalėlius. Anglų kilmės žodis marinuoti agurkai (orig. pickles) reiškia pagardą, pagamintą iš marinuotų agurkų ir mažų daržovių gabalėlių, konservuotų acte, viską pagardinant žolelėmis ir prieskoniais.

Prancūziški konservuotų agurkėlių receptai

Marinuoti agurkai pažadina mūsų skonio receptorius, mūsų patiekalui pridėdami kartaus saldumo natą. Marinuoti, žinoma, galima ir kitas daržoves: pavyzdžiui žiedinius kopūstus, ridikus, paprikas ar šparagines pupeles.

Pažvelkime į pasauliniu mastu paplitusius agurkų pavadinimus: Japonijoje jie vadinami tsukemono, Belgijoje picalili, o pačioje Prancūzijoje jiems nepriskiriama jokio papildomo konteksto. Visgi istorija atskleidžia mums įdomių faktų. Iki 2000-ųjų agurkų marinatas buvo gaminamas Burgundijoje. Lione per metus iki šiol pagaminama pakankamai marinuotų agurkų visos Prancūzijos vartojimui. Nuo 2000-ųjų metų, mažame Indijos regione gamintojai rado didžiulę galimybę sumažinti marinuotų agurkų kainą. Todėl didžioji dalis marinuotų agurkų šiandien yra importuojama būtent iš Indijos.

Žinoma, marinuotų agurkų galima rasti ir Vokietijoje, ir Nyderlanduose. Tai saldūs, rūgštūs arba ekologiški marinatai. Na, o Prancūzų skonis ne visada sutampa su amerikietiško stiliaus marinuotais agurkais, kuriuos randame mėsainiuose.

Ant parduotuvių prekystalių yra dvi ar trys agurkų rūšys: „Olandiškas" agurkas, pasirodęs po Antrojo pasaulinio karo, neturėdamas kartumo, jis buvo iškart įvertintas ir šiomis dienomis sudaro 80 % Prancūzijos produkcijos. Dygliuotas agurkas - šiek tiek kartokas minkštimas turi labai ryškų skonį, kuris labai vertinamas Prancūzijos pietuose. Maži agurkai, skanūs, labiau praktiški, tinkami kaip aperityvas. Svarbu paminėti, jog kuo agurkas mažesnis, tuo jis turės mažiau sėklyčių ir taip skonis atsivers aiškiau. Toliau pristatysime įdomiausius prancūziškus agurkų konservavimo receptus.

 

Žaliųjų anyžių ir baltojo vyno actu marinuoti agurkai

Žaliųjų anyžių ir baltojo vyno actu marinuoti agurkai

Ingredientai:

1 kg agurkų;

500 ml baltojo vyno acto;

110 g cukraus;

1 smulkiai supjaustytas svogūnas;

1.5 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų;

1 v. š. pankolių sėklų;

1 v. š. žaliųjų anyžių sėklų;

1 ciberžolės šakelės;

pipirai;

1 v. š. druskos.

 

Paruošimo būdas:

1.     Supjaustykite agurkus plonais griežinėliais. Įdėkite juos į dubenį ir pagardinkite druska. Sumaišykite ir perdėkite mišinį į kiaurasamtį. Palikite vienai nakčiai.

2.     Į puodą supilkite actą, 500 ml vandens, įpilkite cukrų ir smulkintą ciberžolę. Užvirinkite ir virkite apie 5 minutes.

3.     Nuplautus agurkų griežinėlius sudėkite į dubenį, suberkite smulkintą svogūną, garstyčių sėklas, pankolį ir anyžius. Viską išmaišykite.

4.     Švariu šaukštu į stiklainius sudėkite daržoves ir prieskonius. Į stiklainį įberkite pipirų žirnelių. Mišinio įdėkite iki stiklainio viršaus.

5.     Užpilkite daržoves actu ir peiliu arba medine mentele pašalinkite stiklainyje susikaupusį orą. Supilkite dar truputį skysčo.

6.     Puode užvirinkite vandenį ir 10 minučių sudėkite uždarytus stiklainius. Taip sterilizuosite stiklainius ir ilgiau išsaugosite negendančius agurkus.

7.     Stiklainius galima laikyti iki 1 metų.

 

Medumi pagardinti marinuoti agurkai

Medumi pagardinti marinuoti agurkai

Ingredientai:

2 ilgi kiniški agurkai;

800 ml obuolių sidro acto;

250 g medaus

12 šakelių krapų;

4 šaukšteliai kalendros sėklų;

4 lauro lapai.

 

Paruošimo būdas:

1.     Supjaustykite agurkus.

2.     Puode užvirinkite actą. Įpilkite medaus ir virinkite viską kol medus ištirps.

3.     Į švarius, nuplikytus stiklainius įdėkite agurko griežinėlius, 2 ar 3 šakeles krapų, 1 arbatinį šaukštelį kalendros sėklų, lauro lapų ar kitas pasirinktas žoleles ir prieskonius.

4.     Supilkite acto ir medaus mišinį iki stiklainio kraštų. Uždarykite stiklainius ir apverskite, kad pašalintumėte orą.

5.     Laikykite tamsioje vietoje, kad apsaugotumėte agurkus nuo šviesos. Kai tik stiklainis bus atidarytas, marinuotus agurkus šaldytuve galite laikyti maždaug mėnesį.

 

Pasaulio virtuvės konservuoti agurkai

Pasaulio virtuvės konservuoti agurkai

Ingredientai:

2 angliški agurkai, nelupti, supjaustyti;

8 libanietiški agurkai, nelupti, supjaustyti griežinėliais;

Pusę puodelio rupios druskos;

Vanduo;

2.5 puodelio baltojo acto;

250 ml cukraus;

1 a. š. ciberžolės;

2 v. š. salierų sėklų;

2 v. š. garstyčių sėklų;

2 v. š. kalendrų sėklų.

 

Paruošimo būdas:

1.     Dubenyje sumaišykite agurkų griežinėlius ir druską. Užpilkite vandeniu. Uždenkite mišinį maistine plėvele ir palikite bent 8 valandas pastovėti kambario temperatūroje. Agurkų griežinėlius gerai nuplaukite šaltu vandeniu. Nusausinkite. Paskirstykite sterilizuotuose stiklainiuose.

2.     Puode užvirinkite likusius ingredientus. Nuimkite nuo ugnies ir mišiniu užpilkite agurkus.

3.     Stiklainius laikykite šaldytuve, o vėliau vėsioje, sausoje vietoje.

Pagal skonį agurkus galima supjaustyti plonesniais ar storesniais griežinėliais.

 

Konservuoti saldžiarūgščiai agurkai

Konservuoti saldžiarūgščiai agurkai

Ingredientai:

900 g agurkų;

1 svogūnas;

750 m obuolių sidro acto (arba 375 ml obuolių sidro acto ir 375 ml baltojo vyno acto);

150 g cukraus;

1 v. š. šaukštas garstyčių sėklų;

2 peletrūno šakelės;

rupi druska.

 

Paruošimo būdas:

1 etapas: agurkų paruošimas

1.     Nuplaukite agukus, nuimkite kotelius, tada juos supjaustykite:

arba 0.5 cm pločio juostelėmis, arba išilgai ir po vieną centimetrą ketvirčiais.

2.     Sudėkite agurkus į indą, užpilkite 3 v. š. rupios druskos ir viską sumaišykite.

3.     Palikite 3 valandas nusausinti virš dubenėlio ar gilaus indo.

2 etapas: stiklainių turinio ruošimas

1.     Į puodą supilkite actą, cukrų ir garstyčių sėklas. Užvirinkite mišinį.

2.     Peletrūną nuplaukite, supjaustykit ir sudėkite jį į acto mišinį. Nuimkite nuo ugnies ir uždenkite.

3.     Nulupkite, tada smulkiai supjaustykite svogūną. Išplaukite stiklainius ir jų dangtelius.

4.     Stiklainių apačioje sluoksniuokite agurkus, svogūnus, garstyčių sėklas, sumaišytus acto ruošinyje. Iki tol, kol bus sunaudoti visi ingredientai.

5.     Supilkite likusį actą, tada stiklainius uždarykite. Leiskite jiems marinuotis maždaug mėnesį laiko prieš ragaujant.

 

Salierų sėklomis pagardintas agurkų marinatas

Salierų sėklomis pagardintas agurkų marinatas

nuotr. @Buzzultra

Ingredientai:

3 dideli agurkai, supjaustyti griežinėliais;

3 dideli svogūnai, nulupti ir plonai supjaustyti;

3 šaukštai druskos;

450ml distiliuoto salyklo acto;

150 g cukraus;

1 a. š. salierų sėklų;

1 a. š. garstyčių sėklų.

 

Paruošimo būdas:

1.     Supjaustykite svogūnus ir agurkus sluoksniuodami dideliame nemetaliniame dubenyje, kiekvieną sluoksnį pabarstykite druska.

2.     Palikite valandai, tada nusausinkite ir kruopščiai nuplaukite.

3.     Sudėkite actą, cukrų, salierą ir garstyčių sėklas į didelį puodą ir nuolat maišydami švelniai kaitinkite, kol cukrus ištirps. Greitai užvirinkite ir pavirkite 3 minutes.

4.     Agurkus ir svogūnus sudėkite į įkaitintus ir sterilizuotus stiklainius, tada užpilkite karštu acto mišiniu ir įsitikinkite, kad šis apsemia daržoves.

5.     Nedelsdami uždarykite actui nepralaidžius dangtelius.

6.     Prieš ragaudami laikykite stiklainius šaltoje ir tamsioje vietoje.

7.     Šį agurkų marinatą naudokite duonai ir sviestui, sumuštiniams, salotoms, ant grotelių keptiems užkandžiams, sūriui, šaltibarščiams ir pyragams. Idealiai tinka iškyloms.

 

Čili ir krienuose bei vyšnių lapuose konservuoti agurkai

Čili ir krienuose bei vyšnių lapuose konservuoti agurkai

nuotr. @Buzzultra

Ingredientai:

700 g agurkų;

500 ml vandens;

3 česnako skiltelės;

1 krapų šakelė;

Čili pipirų;

1 v. š. druskos;

1 a. š. cukraus;

1 a. š. citrinos rūgštelės;

vyšnių lapų;

bazilikų;

serbentų lapų;

peletrūnų;

krienų.

 

Paruošimo būdas:

1.     Visas daržoves pamerkite į verdantį vandenį ir puodą uždenkite. Suberkite smulkintą česnaką ir pipirus.

2.     Kiaurasamčiu sudėkite agurkus į verdantį vandenį, o ištraukę, sudėkite į stiklainius.

3.     Ant viršaus sudėkite druską, cukrų ir citrinos rūgštį.

4.     Supilkite virintą vandenį į stiklainį iki pat viršaus, užsukite, apverskite ir suvyniokite į antklodę, leiskite visiškai atvėsti.

 

Klevų sirupu ir ryžių actu marinuoti agurkai

Klevų sirupu ir ryžių actu marinuoti agurkai

nuotr. @Macuisineadusens

Ingredientai:

3-4 agurkų;

1 a. š. druskos;

10 česnakų skiltelių;

1 v. š. augalinio aliejaus;

2 puodeliai vandens;

175 ml klevų sirupo;

2 v. š. džiovintų žolelių;

60 ml kalendros sėklų;

pusę puodelio ryžių acto.

 

Paruošimo būdas:

1.     Supjaustykite agurkus 1.5 cm storio griežinėliais arba išilgai

2.     Į dubenį suberkite agurkus ir druską. Palikite mišinį 10 minučių.

3.     Vidutinio dydžio keptuvėje ant silpnos ugnies aliejuje apkepinkite česnako skilteles kol lengvai paruduos.

4.     Supilkite vandens ir klevų sirupo, viską užvirinkite.

5.     Sudėkite džiovintų žolelių, kalendros sėklų ir acto, tada palikite dar kelias minutes.

6.     Agurkus sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir karštą marnatą supilkite maždaug iki 1 cm nuo stiklainio viršaus. Užsukite ir laikykite sausoje ir tamsioje vietoje.

Labai svarbu išlaikyti acto, vandens ir cukraus santykį. Aromatines medžiagas galima reguliuoti pagal jūsų skonį.


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau