Plytelių klijavimas ir klijai
Atnaujinta: 2022-12-07

Grindų plytelių klijavimas. Keraminių ir akmens masės plytelių klijavimo darbų eiga, siūlių glaistymas ir hermetizavimas. Įrankiai ir plytelių klijai.

Plytelės ir plytelių klijai

Pirmiausia reikia išsirinkti plyteles ir joms tinkamus klijus. Grindims naudojamos keraminės ir akmens masės plytelės, nors jos visos iš esmės yra keraminės, tik vadinamųjų akmens masės plytelių gamybai naudojamas baltasis molis, jis degamas aukštesnėje temperatūroje. Keraminių plytelių paviršius įgeria apie 10 proc. vandens, o akmens masės plytelės – apie 3 proc. Dėl gamybos technologijos akmens masės plytelės turi mažesnį vandens įmirkį ir priskiriamos prie mažai vandens įgeriančių arba visai neįgeriančių dangų.

Plytelių klijavimas

Rinkdamiesi grindų plyteles atkreipkite dėmesį į jų slidumą. Vieningo europinio slidumo standarto nėra, vienose šalyse jis nustatinėjamas pagal basos kojos testą (A, B, C), kitose – pagal slidumą apsiavus (R nuo 9 iki 13 klasės), R13 – plytelės turinčios neslidų paviršių. Dušo zonoje reiktų rinktis 11 slydimo klasės plyteles.

Klijų pasirinkimui plytelių medžiaga nėra svarbi, reikšmingesnis yra jų įgeriamumo rodiklis, plytelių formatas, numatomos apkrovos, temperatūriniai svyravimai.

Jeigu renkatės Knauf  plytelių klijus iš Knauf K-Line asortimento, tuomet pasirinkimas supaprastėja, nereiks abejoti, ar jie tikrai tiks, nes šie klijai aiškiai suklasifikuoti pagal elastingumą, kietėjimo trukmę, sukibimo jėgą, plytelių įgeriamumą.

  • K1 normalaus dydžio plytelėms, kurios nebus veikiamos didelių apkrovų (C1TE klasė);
  • K2 elastingi plytelių klijai (C2TE klasė);
  • K3 didelio formato grindų plytelių klijai (C2FES1 klasė);
  • K4 ypač elastingi plytelių klijai (C2TS1 klasė);
  • K5 balti, elastingi plytelių klijai (C2TE klasė);
  • K6 greitai kietėjantys, elastingi plytelių klijai (C2F klasė);

Prie kiekvieno klijų tipo raidėmis nurodomos klijų savybės.

C – cementiniai klijai.

1 – standartinės kokybės klijai, kurių sukibimo jėga su pagrindu yra virš 0,5 MPa.

2 – didesnius reikalavimus atitinkantys klijai, kurių sukibimo jėga su pagrindu yra virš 1 MPa. Jums prireiks šių klijų, jei klijuojate mažo įgeriamumo, vidutinio ar didesnio formato (virš 60×60 cm) plyteles ir/arba joms teks atlaikyti dideles apkrovas (pvz., svorio, temperatūros, drėgmės ir pan.).

S1 – klijų elastingumą nurodantis žymuo. Elastingumo klasė svarbi klojant plyteles ant nestabilių paviršių (medžio ar cemento-drožlių plokščių), šildomų grindų arba atliekant darbus lauke.

T – mažesnis slydimas (sieninėms plytelėms ne daugiau kaip 0,5 mm). Šis požymis svarbus klijuojant plyteles ant sienų, ypač – didesnio formato ar sunkesnes.

E – ilgesnė klojimo trukmė. Sušukavus klijus, plėvelė ant jų neužsideda iki 30 minučių. Tai ypač aktualu plytelėmis klijuojant didelius plotus.

F – greitai stingstantys klijai. Aktualu objektuose, kur darbams atlikti skirtas griežtai nustatytas terminas, atliekami remonto darbai ar pan. Klijuojant plyteles F raide pažymėtais klijais, tam tikrais atvejais jas eksploatuoti galima jau po 4 valandų.

[caption id="attachment_4913" align="alignnone" width="469"]grindu-plyteliu-klijavimas
Grindų plytelėms klijuoti populiariausi yra K2 (C2TE) plytelių klijai, jie tinka ir vandeniu šildomoms grindims. Kitais atvejais, kai tikėtini didesni temperatūriniai svyravimai, pavyzdžiui, elektra šildomos grindys, grindys balkonuose ar terasose, naudojami K4 (C2TS1) arba K3 (C2FES1) plytelių klijai.[/caption]

Kadangi grindims paprastai naudojamos didesnio formato plytelės, jas rekomenduotume klijuoti Knauf K3 klijais, juos tepant ant pagrindo. Šie klijai tinka tiek vandeniu, tiek elektra šildomoms grindims, yra skystesnės konsistencijos ir gerai užpildo visas ertmes nepalikdami tuščių vietų. Tuo pačiu pasižymi stipriu sukibimu ir elastingumu.

 

klijai-didelio-formato-plytelems
Knauf K3 klijai pasižymi itin geru sukibimu, atsparūs apkrovoms, ypač tinka didelio formato plytelėms.

Turėdami plyteles ir klijus, pasirūpinkite siūlių užpildo mišiniu ir tinkamais įrankiais. Prireiks šių medžiagų ir įrankių:

  • rėžtuko ir pjūkliuko plytelėms pjaustyti;
  • kibiro vandeniui;
  • dantytos ir guminės mentelių;
  • gulsčiuko;
  • pieštuko;
  • ruletės;
  • virvutės;
  • tarpinių (kryžiukų) plytelių atskyrimui;
  • gremžtuko;
  • kempinių;
  • silikono pistoleto ir įrankio silikono siūlės paviršiui formuoti.
  • apsauginių juostų;
  • apsauginių darbo pirštinių;
  • grunto;
  • siūlių užpildo mišinio;
  • sandūrų hermetizavimo silikono;

Prieš pradedant plytelių klojimą reikia paruošti paviršių, patikrinti jo įgeriamumą. Tą galima padaryti vandens lašo mėginiu – paprasčiausiai užlašinti vandens ir stebėti, ar greitai jis įsigers į pagrindą.

Pagrindo paruošimas plytelių klijavimui

Grindų paviršius turi būti gerai nuvalytas, stabilus, sausas, kietas ir lygus. Visa, kas gali sumažinti sukibimą - dulkes, nešvarumus, betono likučius, riebalų dėmes, aliejinius dažus, emulsijas, reikia pašalinti (žodžiu, visas medžiagas, mažinančias sukibimą). Tą galima padaryti paprastu metaliniu šepečiu arba kitomis priemonėmis.

Gulsčiuku patikrinkite grindų lygumą, jei yra didesnių pakilimų, juos reiktų nugremžti ir nugludinti specialiais įrankiais, o įdubimus - išlyginti naudojant išlyginamąjį mišinį. Arba, jei visos grindys nelygios, jas išlyginti su savaime išsilyginančiu grindų mišiniu.

Prieš plytelių klojimą dengiamą plotą rekomenduojama gruntuoti, o jei plyteles klijuojate drėgnose patalpose, vonios kambaryje – ir hidroizoliuoti. Jei plytelės klijuojamos ant betono, jis turi būti visiškai sukietėjęs ir išdžiūvęs.

 

grindu-guntavimas-pries-plyteliu-klijavima
Grindų gruntavimas prieš plytelių klijavimą.

Gruntas grindų paviršių padengia plėvele, kuri suvienodina pagrindo įgertį ir klijuose esančios drėgmės atidavimą pagrindui, tai lemia maksimalų plytelių ir pagrindo sukibimą. Tai ypač svarbu pagrindams, kurių sudėtyje yra gipso.

Jeigu pagrindas normaliai įgeriantis, gruntuojama universaliu Knauf gruntu Universalgrund, labiau įgeriantiems, biriems pagrindams naudokite Knauf Tiefengrund. Sudėtingesniais atvejais, stipriai įgeriantiems arba, priešingai, beveik neįgeriantiems pagrindams, tokiems kaip cementinės plokštės, šlifuotas betonas, mozaikinis betonas ar senos plytelės, tinkamiausias sukibimą gerinantis gruntas Knauf Spezialhaftgrund. Jis skiedžiamas atsižvelgiant į pagrindo įgertį.

Nugruntavus pagrindą, reikia pasirūpinti hidroizoliacija. Taigi drėgnų patalpų visą grindų plotą  atsižvelgiant į  numatomą drėgmės poveikį, reikia nutepti  paruošta naudojimui teptine Flächendicht  arba vienakomponente cementine Flex-Dicht  hidroizoliacija.

Jeigu plyteles klijuojate ant medinių grindų, stabilaus medinio pagrindo, pavyzdžiui, OSB plokščių, hidroizoliacijai reiktų naudoti sistemą su ritinine danga - Knauf Abdichtungs und Entkopplungsbahn. Hidroizoliacija ne tik sulaiko drėgmės skverbimąsi, bet veikia ir kaip skiriamoji danga, kuri papildomai neleidžia  pagrinde atsiradusių įražų perduoti apdailos medžiagoms. Plačiau apie drėgnų patalpų hidroizoliavimą – „Hidroizoliacija vonios kambaryje ir kitose patalpose“.

Plytelių klijavimas

Plyteles galima klijuoti tik visiškai išdžiūvus gruntui. Jeigu klijuojate didesnį plotą šildomų grindų, ar paviršius stipriai veikiamas saulės spindulių, būtina suformuoti deformacines temperatūrines siūles (maksimalus atstumas tarp jų 5 m). Deformacinė siūlė suformuojama ir visu patalpos perimetru.

Pagal dvi nuo sienos iki sienos nusibrėžtas statmenas linijas, kurios susikerta patalpos viduryje, išdėliokite plyteles ant grindų. Paieškokite geriausios plytelių išdėstymo padėties, kad jas reiktų kuo mažiau pjaustyti.  Kai kuriais atvejais linijas teks pastumti, kad tilptų didesnė plytelės dalis. Venkite situacijos, kai matomoje vietoje, prie sienos paliekama siaura nupjautų plytelių juosta. Tai kris į akis ir negražiai atrodys. Apipjautas plyteles klijuokite po praustuvu, spintele.

Ką tik sumaišyti klijai paskleidžiami ant paruošto paviršiaus. Reikėtų klijais tepti tik tokį plotą, kiek galite priklijuoti plytelių per klijų tinkamumo kloti trukmę – šis laikas būna nurodytas klijų naudojimo instrukcijoje.

Klijų sluoksnio storį lemia klijų fizinės savybės. Sluoksnio storis ir sąnaudos irgi nurodomas klijų naudojimo instrukcijoje. Jis taip pat priklauso ir nuo  klijuojamos plytelės formato. Bet iš esmės šie dalykai Knauf klijų klasifikacijoje yra sureguliuoti, svarbu pasirinkti tinkamus klijus.

Klijai šukuojami dantyta mentele - glaistikliu, jo dantelių dydis parenkamas pagal plytelių matmenis – kuo didesnės plytelės, tuo didesni glaistiklio dantys.  Klijuodami didesnio formato plyteles (pvz. ≥ 60x60 cm), naudokite  12-18 mm dantukų įrankį, o klijuodami mažesnes (pvz. 10x10 ar 30x30 cm), rinkitės smulkesnius, 4-8 mm dantukus turinčius glaistiklius.

 

kliju-sukavimas
Klijų šukavimas.

Tvirtais sukamaisiais judesiais plytelės įspaudžiamos į klijų sluoksnį. Jei ant klijų susidarė plėvelė (galima pajusti palietus pirštu), klijus reikia nuvalyti ir užtepti dar kartą. Plytelės įplukdomos į klijus, išlyginamos ir prispaudžiamos. Siūlės tarp plytelių būtinos, o jų rekomenduojamas plotis  ≥3 mm.

 

klijuojamos-plyteles-sprispaudimas
Lengvai spustelkite plytele klijus ir stipriai prispauskite prie grindų. Tiesios linijos orientyras – nutiestas siūlas arba nusibrėžta linija, paviršiaus lygumas tikrinamas nivelyru.

Kai plytelės yra veikiamos apkrovų ir aplinkos drėgmės bei temperatūros svyravimų, plytelių klijai turi būti tepami tiek ant pagrindo, tiek ir ant pačių plytelių. Taip užtikrinamas šimtaprocentinis padengimas nepaliekant ertmių. Šiuo atveju plytelių danga tampa atsparesnė fiziniam poveikiui. Tik tokiu būdu (dengiant klijais plyteles ir pagrindą) plytelės turi būti klijuojamos lauke (balkonų, terasų grindys, laiptai).

Paklojus visas plyteles, reikia palaukti, kol  klijai sukietės, grindų plytelių klijai sukietėja maždaug per 1-3 paras. Vaikščioti ant suklijuotų plytelių ir siūles glaistyti galima tik po to, kai klijai sukietėja (mažiausiai po vienos paros). Pilna apkrova galima tik po savaitės. Naudojant klijus K6, siūles glaistyti galima jau po 4 valandų.

Plytelių siūlių užpildymas

Prieš užpildant tarpus, juos reikia išvalyti nuo klijų likučių, išpūsti dulkes. Siūles patartina lengvai sudrėkinti, tačiau tai daroma atsargiai, siūlėse jokiu būdu negali likti vandens. Naudojant guminę mentelę, paruošta siūlių mišinio masė įterpiama į tarpus tarp plytelių

 

plyteliu-tarpu-uzpildymas
Plytelių siūlės – į akis krintantis elementas, todėl siūlių užpildymo darbų etapas reikalauja kruopštumo.

Glaistą rinkitės ne tik pagal spalvą, bet ir pagal paskirtį. Plyteles klijuodami lauke, drėgnoje patalpoje arba patalpoje su įrengtu grindiniu šildymu, rinkitės elastingą Flexfuge Elastic Plus glaistą.   Knauf Flexfuge Elastic Plus – itin elastingas tarpų užpildas, jis tinka silpnai įgeriančių ir neįgeriančių plytelių tarpams, kurių plotis yra nuo 2 iki 15 mm. Turi vandenį atstumiančių ir antimikrobinių savybių, todėl plytelių siūles bus lengviau valyti.

 

plyteliu-siuliu-uzpildymo-misinys
Plytelių siūlių užpildymo mišinys Flexfuge Elastic Plus yra įvairių spalvų, mišinio pakuotės 1 arba 5 kg.

Mišinio išeiga, kai plytelių formatas yra 10x10 cm, o siūlė 2 mm - apie 0,4 kg/kv.m, kai siūlės plotis 6 mm – apie 0,8 kg/kv.m. Kai plytelių matmenys 30x30 cxm, o siūlės plotis 3 mm, reikės apie 0,3 kg/kv.m, kai siūlė 5 mm – apie 0,4 kg/kv.m. Reikia turėti omenyje, kad paruoštas mišinys tinkamas naudoti pusvalandį, todėl labai svarbu gerai pasiruošti darbui, apsiskaičiuoti plytelių plotą.

Kai užpildas sustingsta, nuo plytelių paviršiaus reikia nuvalyti mišinio likučius.  Negalima valyti per anksti ir dideliu kiekiu vandens,  nes cementinis užpildas gali tinkamai nebesustingti iki reikiamo lygio.  Pirmiausia plytelės valomos kempine, sudrėkinta švariame šaltame vandenyje, braukiant per siūles sukamaisiais judesiais. Kempinė nuolat pamirkoma ir išgręžiama, vandenį reikia keisti. Antrą kartą reikia valyti mažiau drėgna kempine braukiant per siūlę įstrižai. Nuvalytas ir nudžiūvęs paviršius poliruojamas sausa nepūkuota medžiaga, stengiantis netrinti siūlių.

Yra ir kitas siūlių užpildymo būdas, kai skiedinys paliejamas ant viso plytelių paviršiaus ir įstrižais judesiais mentele sustumiamas į tarpus.

 

suklijuotu-plyteliu-pavirsiaus-valymas
Vos tik siūlių užpildo mišinys išdžiūsta, paviršius nuvalomas drėgna kempine.

Sienos ir grindų siūlės

Sienų ir grindų siūlėms sandarinti naudojamas silikoninis hermetikas Knauf Silikon-Sanitär. Jis puikiai sukimba tiek su akmens masės, tiek su keraminėmis, glazūruotomis plytelėmis.

 

sandarinimas-silikoniniu-hermetiku
Sandarinant silikoniniu hermetiku sienos ir grindų jungtį, gretimi paviršiai uždengiami dažymo juosta.

 

Silikon-Sanitär hermetikas supakuotas tūboje, kurios dozavimo antgalio viršų prieš naudojant nupjauname tokiu pločiu, koks yra sandarinamos siūlės plotis. Hermetikas nepertraukiamai spaudžiamas suspausto oro pistoletu, nepaliekant tuščių vietų. Hermetiko siūlę reikia išlyginti per 5 minutes, iki kol jos paviršiuje nesusiformavo plėvelė. Lyginimo įrankį rekomenduojama sudrėkinti muiluotame vandenyje. Silikono sluoksnio kietėjimas vyksta 1-2 mm greičiu per dieną. Sukietėję silikono likučiai nuimami mechaniškai. Silikono kietėjimo greitis labai priklauso nuo aplinkos sąlygų. Kai aplinka drėgna ir/arba žema temperatūra, tai kietėjimas labai sulėtėja.

 

silikono-pertekliaus-nuemimas
Silikono pertekliaus nuėmimas nuo sandarinimo siūlės.

Pakloti grindų plyteles gali ir ne profesionalas, tam reikia tik tinkamų įrankių, medžiagų ir... kantrybės. Tačiau, jei tai nedidelis vonios kambarys, plytelėmis padengti grindis įmanoma netgi mėgėjui. Kantrybę ir sugaištą laiką vainikuos malonumas kasdien matyti savo rankomis padarytą darbą.

Jei Jums reikia konsultacijos, visada galite kreiptis į „Knauf" specialistus telefonu +370 5 213 2222.

UAB „Knauf" informacija ir nuotraukos

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Panašūs straipsniai

Laminuotos dailylentės

Geriausia laminuota dailylentė, laminuotų dailylenčių montavimas

Grindų įrengimas

Grindys ant grunto, juodgrindės, plėvelės naudojimas grindų konstrukcijoje, grindų šiltinimas, armavimas, betonavimas, grindų dangos.

Markizių montavimas

Markizės, markizių pasirinkimas, markizių tvirtinimas, audiniai markizėms, markizių valdymas

Vonios kambario įrengimas

Vonios kambarys, kaip įrengti vonios kambarį, vonios kambario planavimas, vonios kambario dizainas, vonios kambario hidroizoliacija, santechnika vonios kambariui, dušo kabinos montavimas

Sausų grindų įrengimas

Sausos grindys, grindų elektriniam ir infraraudonajam šildymui įrengimas, A++ klasės grindų įrengimas

Statybinis gruntas

Gruntas statyboms, kaip pasirinkti tinkamą gruntą, pagrindo paruošimas gruntavimui, gruntas ant skirtingų medžiagų

Grindų šiltinimas

Grindų apšiltinimo įrengimas, grindų šiltinimo įrengimas, polistireninis putplastis grindų apšiltinimui, betonuojamų grindų šiltinimas,

Hidroizoliacija vonios kambaryje

Vonios kambario hidroizoliacija, hermetikai ir hidroizoliacinės juostos grindims, kaip hidroizoliuoti vonios grindis

Fasado apdaila

Tinkas fasadams, dažai fasadams, tinkuojamų fasadų apdaila, vėdinamo fasado apdaila, lanksčios plytelės fasadams, mediniai fasadai, jo apsauga, dažymas

Svetainės įrengimas

Kaip įrengti svetainę, svetainės projektas, medžiagos ir darbai svetainės apdailai, svetainės sienos, svetainės grindys, svetainės apšvietimas

Virtuvės įrengimas

Kaip įrengti virtuvę, virtuvės išplanavimas, virtuvės dizainas, virtuvės baldai ir įranga, virtuvės plautuvės ir maišytuvai, gartraukiai

Vidaus apdaila

Vidaus apdailos planavimas, svetainės, virtuvės ir kitų patalpų dizainas, Tinkavimas, gipskartonio montavimas, gruntavimas, glaistymas, dažymas, vidaus durys, tapetavimas, apdaila akmeniu, grindų įrengimas

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: