Žemdirbiams teks dirbti išskirtinėmis sąlygomis

2020-03-18 16:53   Peržiūros : 101   Spausdinti


Neįprasta situacija keičia visų mūsų gyvenimą ir įpročius. Šiandien šalies žemės ūkyje ruošiamasi pavasario darbams išskirtinėmis sąlygomis. Žemės ūkio ministro Andriaus Palionio teigimu,  nėra kito kelio, kaip tik prisitaikyti prie esamos situacijos.

Žemės ūkis yra pasiruošęs patenkinti šalies gyventojų maisto poreikius - kai kurių produktų turime daugiau, nei patys suvartojame. Tačiau, ūkininkų teigimu, jie susiduria su sunkumais apsirūpinti ūkių veiklai reikalingomis prekėmis.

„Tik radęs uždarytas duris pradedi keisti kasdienius įpročius. Dabar, kai nėra galimybių tiesiogiai nusipirkti, galima užsisakyti, to niekas nėra uždraudęs. Šiandien yra svarbu saugiai parduoti prekes pirkėjui. Vyriausybės priimti sprendimai siekia maksimaliai sumažinti kontaktus tarp žmonių ir tai yra teisinga", - kitus būdus įsigyti reikiamas prekes ūkininkams siūlo rinktis ministras.

Pasak ministro, sandėliuose yra augalų apsaugos priemonių, trąšų atsargų, turime ir vieną iš garantų - trąšų gamyklą. Komercinis transporto judėjimas tarp ES šalių nėra uždarytas, tad tiekimas yra pakankamai užtikrintas.

Europos Komisijai uždarius ES išorines sienas ir neatmetant valstybių narių saviizoliacijos galimybės ateityje, ministras ragina perdirbėjus ir prekybininkus atsigręžti į vietinius gamintojus. Žemės ūkio ministerija bandys tarpininkauti, kad mūsų pieno perdirbėjai orientuotųsi ne į estiško ir latviško, kurį gali būti sudėtinga įvežti, o lietuviško pieno, anksčiau eksportuoto į Lenkiją, perdirbimą.

Žemės ūkio ministerija svarsto ir apie intervencinių pirkimų galimybę, tačiau tai, pasak ministro, būtų  kraštutinis atvejis. „Tokioje situacijoje, kai visas pasaulis susiduria su panašiomis problemoms, mes turime žiūrėti, kaip vienas sektorius gali padėti kitam, kad ekonominė žala būtų kuo mažesnė", - įsitikinęs A. Palionis.

Eilės prie pasienio postų paskatino Vyriausybę šiandien svarstyti dėl pirmumo teisės maisto produktų vežėjams prie pasienio zonos. Jeigu pasinaudojus situacija bus keliamos kainos ir vyks nesąžininga prekyba, pasak ministro, Vyriausybė neatmeta galimybės fiksuoti ir bazinių produktų pardavimo kainų.

Europos Komisijai nukėlus derybas dėl ateinančio finansinio laikotarpio, Žemės ūkio ministerijai dabar labiausiai rūpi šis laikotarpis - suplanuotos pavasarinės patikros, investicinių projektų vykdymas, pasėlių deklaravimo terminai. „Pirmadienį laukiame iš Europos Komisijos atsakymų į  mūsų užklausas", - informuoja ministras.

Neeilinė padėtis padarys įtaką ir siekiantiems gauti ES paramą - bus ilginami visų paraiškų ES paramai gauti pateikimo terminai. Ministras ragina atkreipti dėmesį į galimybes paraišką pateikti per kurjerį arba registruotu paštu.

Visiems, kurie bijo prarasti turėtas pozicijas rinkoje, ministras turi žinią - mūsų ūkininkai nebus užmiršti. „Žemdirbiai galės pasinaudoti parama, kaip ir visas kitas verslas. Puikiai suprantame, kad nuo žemės ūkio, nuo derliaus priklauso mūsų šalies saugumas ir savarankiškumas. Sprendimai, kurie buvo priimti, rodo Vyriausybės ir Seimo poziciją padėti savo verslui, žemės ūkiui, pramonei, kad valstybė galėtų toliau gyventi", - šiandieninę situaciją apibūdina žemės ūkio ministras A. Palionis.

Žemės ūkio ministerijos informacija


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau