Pavojingi kenkėjai – keleivių lagaminuose

2019-12-30 13:14   Peržiūros : 33   Spausdinti


Kiekvieną dieną neįsivaizduojama daugybė krovinių yra vežama iš vienų šalių į kitas įvairiausiais būdais. Galbūt nesusimąstome, tačiau kartu su kroviniais ir bagažu sienas kerta ir įvairiausi kenkėjai, kurie, atradę naujas teritorijas, gali pridaryti neatitaisomos žalos aplinkai ir ekonomikai. Siekiant išvengti augalų kenkėjų paplitimo atvejų, nuo šių metų gruodžio 14 d. visoje Europos Sąjungoje (taip pat ir Lietuvoje) įsigaliojo naujasis Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentas (ES) 2016/2031, kuriuo siekiama sustiprinti Europos Sąjungos augalų sveikatingumą ir jų apsaugos priemones bei užtikrinti saugią prekybą augalais. Įsigaliojus šio reglamento nuostatoms, visus augalus (sėklas, vaisius, daržoves, skintas gėles, sodinukus ir kt.) draudžiama įvežti į Lietuvą ir Europos Sąjungą iš trečiųjų šalių neturint nacionalinės augalų apsaugos organizacijos, iš kurios kilusi augalinė produkcija, išduotų fitosanitarinių sertifikatų. Šis reikalavimas galioja ir keleiviams, vežantiems augalus ar augalinius produktus. Išimtis taikoma tik 5 rūšių vaisiams: ananasams, kokosams, durijams, bananams ir datulėms.

Kad geriau suprastume tokių reikalavimų reikalingumą ir svarbą, galime pasitelkti pavyzdį, kai kenkėjų invaziją sąlygojo gyventojų pomėgis iš egzotinių šalių parsivežti augalinių produktų.

Vykdydami vaismedžių stebėseną 2018 m. lapkričio mėnesį Italijos augalų apsaugos organizacijos specialistai Kampanijos regione (Italijoje) pastatytose gaudyklėse identifikavo 7 Bactrocera dorsalis suaugėlius. B. dorsalis - vabzdžiai, priklausantys margasparnių (Tephritidae) šeimai ir pažeidžiantys nemažai skirtingų vaismedžių rūšių. B. dorsalis plačiai paplitęs Afrikos žemyne ir pietryčių Azijos atogrąžų regionuose. Šio kenkėjo patelės kiaušinėlius deda po vaisių odele. Patelė per savo gyvenimo ciklą paprastai sudeda apie 1200-1500 kiaušinėlių. Gelsvai baltos lervos iš vidaus graužia vaisių minkštimą, pažeisti vaisiai pradeda pūti, jie nebetinka maistui ir perdirbimui. Pagrindiniai požymiai, rodantys vaismedžių užsikrėtimą B. dorsalis, - ant vaisių odelės matomos tamsios dėmelės, vaisiaus odelės spalvos pakitimai, vaisiaus minkštėjimas, prapjovus matomos lervos.

Nors šie kenkėjai pažeidžia tropiniuose kraštuose augančias augalų rūšis, tokias kaip stambieji duonmedžiai, melionai, mangai, bananai, citrinos, apelsinai ir kt., tačiau gali pažeisti ir Europos Sąjungos (ir Lietuvos) kraštovaizdžiui svarbius augalus: obelis, vyšnias, trešnes, slyvas, persikus ir kitas rūšis.

2018 m. pirmą kartą Italijoje identifikavus B. dorsalis buvo parengtas veiksmų planas kenkėjo plitimui stabdyti, atliekama intensyvi stebėsena, statomos gaudyklės. Vien 2019 m. Italijos specialistai Kampanija regione pastatė daugiau kaip 1600 gaudyklių. 2019 m. rudenį gaudyklėse buvo aptikti ir laboratorijos specialistų identifikuoti 5 šio kenkėjo individai. Italijos specialistai, reaguodami į situaciją, net tik padidino gaudyklių skaičių, bet ir ėmė intensyviau tikrinti keleivių bagažą oro uostuose. Patikrinimo rezultatai nustebino - nustatyta, kad keleiviai įsiveža gana daug augalinės produkcijos. Per vieną patikrinimą keleivio iš Filipinų įsivežamuose manguose buvo rasta B. dorsalis lervų. Atsižvelgiant į šių patikrinimų rezultatus bei tai, kad B. dorsalis vabzdžiai buvo sugauti nenatūraliose, šalia oro uosto esančiose teritorijose, preliminariai manoma, kad vabzdžiai į Italiją pateko su keleivių bagažuose įsivežamais vaisiais.

Nors, mokslinės literatūros duomenimis, šio kenkėjo vystymuisi tinkamas temperatūros diapazonas yra 18-27 °C ir kenkėjas neišgyventų šiaurinėse Europos teritorijose, tačiau Italijos situacija dar kartą įrodo riziką, kurią kelia su keleivių bagažu iš trečiųjų šalių įsivežami vaisiai, sėklos, augalai ir augaliniai produktai.

B. dorsalis suaugėliai ir lerva

B. dorsalis suaugėliai ir lerva

B. dorsalis pažeidimai

B. dorsalis pažeidimai

(Nuotraukos iš EPPO svetainės ir EFSA paruoštos informacijos „Pest survey card on Bctrocera dorsalis")

Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos inf.


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau