Žemės mokestį lėmė tarifai, naujos žemių vertės bei pritaikytos lengvatos

2018-10-30 13:59   Peržiūros : 70   Spausdinti


 

Pagrindiniai faktai:

  • Žemės mokestį gyventojai ir įmonės už einamuosius metus šiemet turi sumokėti iki lapkričio 15 d.
  • Šiemet kaip ir pernai, žemės mokestis apskaičiuotas nuo visos žemės sklypo vidutinės rinkos vertės.
  • Nuo 2018 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujos masinio vertinimo būdu nustatytos vidutinės rinkos vertės.
  • VMI žemės mokestį apskaičiuoja pagal Registrų centro pateiktas žemės sklypų vertes ir pagal kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytus žemės mokesčio tarifus.
  • Mokestį 2018 m. mokės 717,7 tūkst. žemės savininkų, kurie į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti 40,28 mln. eurų.
  • Lyginant su 2017 m., didžiausias apskaičiuoto žemės mokesčio pokytis pagal gyventojų deklaruotą gyvenamąją vietą stebimas Vilkaviškio rajono savivaldybės teritorijoje (beveik 576 tūkst. eur). Tuo tarpu Vilniaus rajono bei Mažeikių rajono savivaldybių gyventojams apskaičiuotas žemės mokestis mažėja (atitinkamai 202,4 tūkst. ir 79,5 tūkst. eurų).
  • Visą informaciją apie valdomus žemės sklypus, mokėtiną mokestį, kontaktus pasiteirauti ir kt. galima rasti EDS ir „Mano VMI"; peržvelgti telefone pasinaudojant e. VMI programėle.

2018 m. spalio 26 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) informuoja, jog gyventojams bei įmonėms Elektroninio deklaravimo sistemoje (deklaravimas.vmi.lt) jau pateiktos žemės mokesčio deklaracijos, mokėtiną žemės mokesčio sumą galima sužinoti ir prisijungus prie „Mano VMI" (www.vmi.lt/manovmi). Tiems žemės savininkams, kurie nėra VMI elektroninių paslaugų vartotojai, žemės mokesčio deklaracijos siunčiamos klasikiniu paštu ir adresatus jos pasieks iki lapkričio 1-osios. Žemės mokestį privačios žemės savininkai šiemet turi sumokėti iki lapkričio 15 dienos.

VMI duomenimis, iš viso šalyje yra per milijoną žemės mokesčio mokėtojų, tačiau dėl savivaldybių nustatytų lengvatų šį mokestį mokės ne visi žemės savininkai, o 717,7 tūkst. gyventojų ir įmonių. Jie šiais metais turėtų į savivaldybių biudžetus sumokėti apie 40,28 mln. eurų žemės mokesčio: gyventojai - apie 34,32 mln. eurų ir beveik 6 mln. eurų - įmonės ir kiti juridiniai asmenys.

„Lyginant su praėjusiais metais daugumoje savivaldybių padidėjo žemės mokestis. Taip yra todėl, kad Registrų centras šiemet perskaičiavo žemės sklypų mokestines vertes, kurios galios ateinančius penkerius metus. Tačiau, žemės mokesčio suma priklauso ir nuo kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytų žemės mokesčio tarifų*. Pastarieji svyruoja nuo 0,01 iki 4 procentų, - sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė - Šnirienė, atkreipdama dėmesį ir į pasibaigusį** pereinamąjį laikotarpį. - Tuo pačiu būtina paminėti, kad šiais metais, atnešusiais ypač daug bėdų žemdirbiams, dėl sausros buvo paskelbta ekstremali situacija. Todėl nemažai savivaldybių tarybų, turinčių teisę savo biudžeto sąskaita sumažinti žemės mokestį arba visai nuo jo atleisti, priėmė papildomas žemės mokesčio lengvatas."

Primenama, kad žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas. Nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo pirmąjį pusmetį, o jei antrąjį pusmetį - tuomet žemės mokestis turės būti mokamas nuo kitų metų.

VMI ragina žemės mokesčio mokėtojus mokestį sumokėti laiku - iki lapkričio 15-osios. Praleidus terminą už kiekvieną pradelstą dieną skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai. Kai žemės mokestis mokamas už kitą asmenį, būtina nurodyti žemės savininko duomenis - vardą, pavardę ir asmens kodą.

Gyventojas, turintis finansinių sunkumų ir negalintis sumokėti žemės mokesčio laiku, gali kreiptis į VMI ir susitarti dėl galimybės žemės mokestį mokėti dalimis jam patogiu grafiku ir priimtinu atsiskaitymo terminu. Prašymą gyventojai gali pateikti ir e. būdu.

Žemės mokestį galima sumokėti ne tik bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaita atidaryta daugelyje šalies bankų), bet ir pašto skyriuose, „Perlo" terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose.

Visą išsamią informaciją apie valdomus sklypus, mokėtinas mokesčio sumas, pritaikytą savivaldybės nustatytą žemės mokesčio tarifą bei kitą informaciją gyventojai bei įmonės ras žemės mokesčio deklaracijose. Taip pat visą informaciją apie žemės mokestį gali gauti paskambinęs VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 arba kreiptis į mokesčių specialistą, kurio kontaktai pateikti žemės mokesčio deklaracijoje. Mokesčių mokėtojui pageidaujant, jis galės patarti, kaip sumokėti žemės mokestį naudojantis VMI e. paslaugomis.

Žemės mokesčio informaciją patogu peržvelgti ir naudojantis e. VMI programėle (skirta tiek „iOS", tiek „Android" sistemoms - www.vmi.lt/cms/mobiliosios-programeles), kur galite peržiūrėti visą svarbiausią informaciją apie mokėtiną žemės mokestį, ir laiku jį sumokėti. Daugiau informacijos žemės mokesčio klausimais galima rasti apsilankius VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. Lietuvos gyventojai, išvykę į kitą valstybę ir norintys gauti prisijungimo prie VMI informacinių sistemų priemones (vardą ir slaptažodį), turi kreiptis bendruoju informacijos centro telefonu +370 5 255 3190 ir nurodyti savo asmeninį el. pašto adresą. Juo bus atsiųstos minėtos prisijungimo prie VMI e. sistemų priemonės.

 

Papildoma informacija:

Skaičiuojama, kad į savivaldybių biudžetus 2018 m. bus sumokėta apie 40,28 mln. eurų žemės mokesčio. 2017 m. apskaičiuota žemės mokesčio suma buvo 31,4 mln. eurų, 2016 m. - 29,2 mln. eurų, 2015 m. - 26,6 mln. eurų, 2014 m.- 22,2 mln. eurų, 2013 - 17,7 mln. eurų.

PAVYZDYS:

Vilniaus miesto savivaldybėje

2017 m.

2018 m.

Žemės mokesčio tarifas: 0,12 proc.

Žemės mokesčio tarifas: 0,08 proc. gyventojams ir 0,12 proc. įmonėms

Vilniaus mieste gyventojų valdomų žemės sklypų vertė: 1,78 mlrd. eurų

Vilniaus mieste gyventojų valdomų žemės sklypų vertė: beveik 2,03 mlrd. eurų

2018 m., lyginant su 2017 m., gyventojų valdomos žemės vertė padidėjo 245 mln. eurų

 

Gyventojai, kuriems priklauso žemė Vilniaus mieste, 2018 m. sumokės 396 tūkst. eurų mažiau nei pernai. Nors žemės sklypų vertė šiais metais padidėjo, tačiau jiems imtas taikyti mažesnis nei pernai, 0,08 proc. žemės mokesčio tarifas.

 

 

PAVYZDYS:

Lazdijų rajono savivaldybėje

2017 m.

2018 m.

Žemės mokesčio tarifas: 1,5  proc.

Žemės mokesčio tarifas: 1,5 proc.

Lazdijų rajone gyventojų valdomų žemės sklypų vertė: 24,3 mln. eurų

Lazdijų rajone gyventojų valdomų žemės sklypų vertė: beveik 30,4 mln. eurų

2018 m., lyginant su 2017 m., gyventojų valdomos žemės vertė padidėjo 6,1 mln. eurų

 

Gyventojai, kuriems priklauso žemė Lazdijų rajone, 2018 m. sumokės 82 tūkst. eurų daugiau nei pernai. Jiems taikytas tas pats 1,5 proc. žemės mokesčio tarifas, tačiau padidėjo žemės sklypų vertė.

 

* 2018 m. savivaldybių tarybų patvirtintus žemės mokesčio tarifus galima sužinoti VMI svetainėje http://www.vmi.lt/cms/zemes-mokestis2. Nuo 2018 m. sausio 1 d. galiojančios žemės vidutinės rinkos vertės (mokestinės žemės vertės), pagal kurias visus penkerius metus bus skaičiuojamas žemės mokestis,  skelbiamos Registrų centro svetainėje http://www.registrucentras.lt/ntr/. Žemės mokesčio mokėtojai, suvedę žemės sklypo unikalų numerį, toje pačioje svetainėje http://www.registrucentras.lt/masvert/paieska_un.jsp gali sužinoti konkrečias savo sklypų mokestines vertes.

** Nuo 2018 m. nebetaikoma pereinamojo laikotarpio (2013-2017 m.) nuostata, jog mokesčio suma už žemės ūkio paskirties žemę (išskyrus apleistas žemės ūkio naudmenas ir mėgėjų sodo bei sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemę) visais atvejais neviršija 0,29 euro už vieną arą

VMI inf


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau