Kaip apsaugoti sodybą naudojant protingų namų funkcijas?

2016-11-16 10:55   Peržiūros : 139   Spausdinti


Daugelis jau sodybose naudoja jutiklius, kurie fiksuoja judesius ir įjungia  šviesą. Kokios išmaniųjų namų funkcijos galėtų būti įdiegtos sodyboje, kurioje nuolat negyvenama ir kurią reikia apsaugoti nuo įsibrovėlių, gaisro ir kitų nelaimių?

Atsako Raimundas Skurdenis, UAB „Jung Vilnius" direktorius

 

Viena veiksmingiausių tuščių namų apsaugos priemonių yra veiklos imitavimas namų viduje, kai iš šalies stebint atrodo, kad viduje kažkas yra, nes kartais užsidega šviesa, įsijungia garso aparatūra, atitraukiamos ar užtraukiamos užuolaidos ir pan. Į tokius „gyvus" namus vagys lįsti privengia.

Kaip tą įgyvendinti? Programuojamas režimas „namuose nieko nėra", kuris  nustatytais laiko intervalais įjungia žmonių  buvimo namuose imitavimą. Jei kažkas vyksta ne pagal užprogramuotą „namuose nieko nėra" režimą, pvz., staigiai krinta temperatūra ir šilumos jutikliai tai fiksuoja (juk labai tikėtina, kad tokie pokyčiai vyksta dėl išdaužto lango ar trumpam atidarytų ir skubiai vėl uždarytų lauko durų), šeimininkas tuojau pat į telefoną gauna žinutę. Jei yra kameros, kurios įsijungia dėl nenumatyto judesio sodyboje - tiek viduje, tiek teritorijoje - žinutę į telefoną papildo ir vaizdas bei nuotraukos. Bus užfiksuoti ne tik vagys, bet ir sužinosite, kas šmirinėja po kiemą.

Jei namie yra signalizacija, sujungta su išmaniojo namo sistema, bus bendras veikimas - signalizacija siųs signalą į apsaugos pultą, o išmanusis namas reaguos taip, kaip būsime suprogramavę - pvz., įjungs visas įmanomas šviesas ir pradės jomis mirksėti (tikrai išgąsdins įsibrovėlius ir atkreips kaimynų dėmesį). Taip pat gali įsijungti garsinis įspėjimas, kuris mažų mažiausiai išgąsdina vagis. Priklausomai nuo įrengtos apsaugos sistemos, gal net turėsite galimybę pabendrauti su teritorijos pažeidėjais tiesiogiai, pvz., per garso sistemas įspėsite, kad saugos įmonės darbuotojai jau pakeliui, o įsibrovėliai dar ir įamžinti kamerose. Na, o jei įsibrovėliai nereaguos - sistema gali nuo grandinės ir šunį paleisti (ar pailginti grandinę, kurią veliau bus galima pritraukti atgal).

Be apsaugos funkcijų išmanusis namų valdymas suteikia itin daug komforto. Jei yra šildymo sistemos valdymas, galimas nuotolinis jo valdymas, leidžiantis įjungti šildymą iš anksto - pvz., prieš važiuojant į sodybą. Atvykus rasite šiltas patalpas, o visą kitą laiką bus palaikoma minimali temperatūra. Jei turite elektra valdoma pirtelę, ir ją galite įjungti nuotoliniu būdu, kad atvykę galėtumėte iš karto naudotis.

Jei auginate daržoves, geles, laistymo sistema sujungta su išmaniųjų namų sistema žymiai palengvins laistymą ir tuo pačiu taupys vandenį bei elektrą, nes laistys tik tada, kai reikia, kai žemė išdžiūvusi.

Tad pagrindinės, gyvenimą lengvinančios ir dėmesio vertos funkcijos nutolusioje sodyboje galėtų būti temperatūros valdymas, apsaugos funkcija, laistymo sistema - visa tai veikia kaip vieninga sistema, nereikia skirtingų valdymo programėlių ar pultų. Be to, apie kiekvieną sutrikimą ar nepageidautiną įvykį sistema jums praneš. Tai tiesiog patogu.

 


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau