Kodėl mes kalbame apie biologinius preparatus ruošiant sėklas?

2015-09-16 13:51   Peržiūros : 74   Spausdinti


Atsako dr. VYTAUTAS RAUCKIS, UAB „Kustodija" direktoriusAtsako dr. VYTAUTAS RAUCKIS, UAB „Kustodija" direktorius

 


Pastaruoju metu UAB „Kustodija" konsultantai daug kalba apie sėklų ruošimą sėjai. Ši sritis mums visuomet buvo prioritetinė, nes nuo sėklų prasideda augalų produktyvumo formavimas. Mus labiausiai domina plonas dirvos sluoksnis, supantis augalų šaknis. Literatūroje šis sluoksnelis vadinamas šaknų rizosfera, o rizosferinėmis bakterijomis vadinamos bakterijos, kolonizuojančios šaknų zoną. Augalų šaknys, sąveikaudamos su dirvožemio vandeniu, įsavina ištirpusius maisto elementus ir tuo pačiu sintetina bei išskiria į aplinką daugybę skirtingų fermentų, reikalingų dirvožemio mikroorganizmų bendrijoms. Šaknų išskyros, susidedančios iš daugybės cheminių elementų, tam tikra prasme, modifikuoja chemines ir fizines dirvožemio savybes ir reguliuoja mikroorganizmų sudėtį dirvožemyje ir šaknų rizosferoje. Mokslininkai nustatė, kad kai kurios išskyrų sudedamosios atlieka repelentų prieš kai kuriuos mikroorganizmus vaidmenį, o kitos atvirkščiai - veikia kaip atraktantai. Šaknų išskyrų sudėtis priklauso nuo augalų būklės, rūšies ir pačių mikroorganizmų kolonijų dirvožemyje. Augalai savo šaknų išskyromis gali reguliuoti simbiotinius tarpusavio ryšius ir slopinti konkuruojančius augalus. Svarbiausia, kad mikroorganizmų aktyvumas šaknų rizosferoje veikia augalų įsišaknijimą ir augalų apsirūpinimą mitybos elementais, o taip pat gali reguliuoti išskyrų kiekį ir kokybę. Kodėl mes kalbame apie biologinius preparatus ruošiant sėklas? Tyrimais nustatyta, kad cheminiai beicai, su sėklomis patekę į dirvožemį, slopina mikroorganizmų aktyvumą dirvožemyje. Pirmasis mūsų žingsnis buvo beicų ir mikroelementų derinimas. Visi puikiai prisimena mikroelementų kompleksą PRIMSEED. Mokslas nestovi vietoje, atlikę tyrimus nustatėme, kad efektyviau už mikroelementus naudoti biologinius preparatus. Taip po 3 metų tyrimų atsirado preparatas Albit, šiuo metu plačiai naudojamas sėklų apvėlimui. Siekiant geriausių rezultatų pakanka prie beico pridėti Albit ir prolino amino rūgšties preparato Prolis.

Estijos mokslininkai nustatė, kad kviečių sėklas apvėlus preparatu Prolis, esmingai pagerėjo augalų būklė ir derlingumas. Panaudojus Albit neutralizuojamas neigiamas cheminių beicų poveikis mikroorganizmams, padaugėja šaknų išskyrų. Vėliau dalį augalinės kilmės organinių išskyrų molekulių mikroorganizmai šaknų rizosferoje  metabolizuoja kaip anglies ir azoto šaltinius. Mikroorganizmai rizosferoje palaiko tamprius ryšius su mikroorganizmais, esančiais ant šaknų ir pačių šaknų audiniuose. Tik užtikrinus tinkamus jų tarpusavio ryšius galima tikėtis aukščiausių rezultatų. Šaknų rizosferos mikroorganizmai labiau universalūs ir lankstūs atpalaiduojant ir mobilizuojant mitybos elementus nei mikroorganizmai, esantys už šaknų zonos. Dėl to rizosferiniai mikroorganizmai laikomi dominuojančiais mitybos elementų recirkuliacijoje ir yra svarbūs palaikant dirvožemio derlumą.

Pastarųjų metų įmonės darbo tikslas - išaiškinti žemdirbiams, kad mikroorganizmai yra gyvybiškai svarbi dirvožemio sudedamoji. Jie dalyvauja svarbiausiuose dirvožemio ekosistemos biotiniuose procesuose. Tik palaikant mikroorganizmų aktyvumą ir funkcionalumą galima užtikrinti dirvožemio dinamiškumą ir stabilumą. Mikroorganizmai, mobilizuodami maisto medžiagas dirvožemyje, stimuliuoja augalų augimą, kontroliuoja arba veikia kaip fitopatogenų inhibitoriai, gerina dirvožemio struktūrą bei dalyvauja atstatant dirvožemį po pesticidų naudojimo. Įmonės konsultantai rekomenduoja platų biologinių preparatų, stimuliuojančių gerųjų mikroorganizmų aktyvumą skirtingose agroekosistemose spektrą ir numato biologinių preparatų naudojimo perspektyvas ir funkcionavimą konkretaus ūkio sąlygomis.

Ne tik išpurškiami biologiniai preparatai Amalgerol, Albit, NitroTeam, Azofit turi skatinti mikrobiologinius procesus dirvožemyje, jų aktyvumas turi būti palaikomas ir žemės dirbimu. Tinkamai atlikus visus darbus, augalai mažiau stresuoja dėl nepalankių aplinkos veiksnių:

 

 


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau