Kaip transportuoti gyvūnus per karščius?

2015-08-05 12:45   Peržiūros : 16   Spausdinti


Gyvūnų vežėjams rekomenduojama būti itin budriems arba atidėti keliones

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gyvūnų vežėjus įspėja saugoti gyvūnus nuo perkaitimo, ypač vykstant į karštuosius kraštus. O keliones į Bulgariją, Turkiją ir Slovėniją rekomenduoja kol kas atidėti, nes artimiausias 10 dienų čia laikykis 35 laipsnių ir aukštesnė temperatūra.

Jeigu kaitinant alinančiam karščiui kelionės išvengti nepavyksta, reikėtų vežti trečdaliu mažiau gyvūnų nei įprastai, kad jiems pakaktų erdvės. Svarbu paaukštinti transporto priemones, kad pagerėtų oro cirkuliacija, kur įmanoma nuimti papildomas platformas, nelaikyti gyvūnų užtvertų priekyje ar aukštesnėse pakylose.

VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyr. specialistas Algis Dranseika pataria naudoti sunkvežimius šviesiais stogais, kad sugertų mažiau saulės šilumos, sustoti pailsėti Kontrolės postuose. Ilgų kelionių metu svarbu gyvulius reguliariai girdyti ir šerti. Vežėjai turi užtikrinti, kad transporto priemonėse būtų pakankamai vandens atsargų.

Taip pat būtina atkreipti dėmesį į transporto priemonės vėdinimo ir temperatūros kontrolę. Vėdinimo sistemos (ventiliatoriai) turi veikti visos kelionės metu. Be to, turi veikti aliarmo sistema, kuri praneštų vairuotojui, kad garduose, kuriuose laikomi gyvūnai, temperatūra pasiekė aukščiausią ribą.

„Kiekvienai kelionei privalo būti parengti neatidėliotinų priemonių planai. Jie ypač svarbūs tvyrant karščiams, nes sustojimai, kurie normaliomis sąlygoms neturi didesnės reikšmės, karštyje gali tapti ekstremaliais atvejais", - pabrėžia A. Dranseika.

Neatidėliotinų priemonių planai skirti gyvūnus vežančiam personalui, kuriuose turi būti nurodyti kelionių atstumai, laikas ir sustojimo bei poilsio vietos (kontrolės postai), numatyta su kuo susisiekti kritinėje situacijoje, kur gauti papildomai vandens talpoms papildyti, paaiškinta, kaip atpažinti karščio streso požymius ir kokių imtis veiksmų.

Daugiau patarimų pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiąjį veterinarijos gydytoją Algį Dranseiką: Kaip transportuoti gyvūnus per karščius

VMVT inf.


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau