Ar apsimoka auginti aukštos kokybės grūdus?

2015-07-22 16:36   Peržiūros : 251   Spausdinti


Atsako UAB Kustodija direktoriaus pavaduotojas Raimondas Kosteckas

 

 

 

Kiekvienais metais žemdirbiams kyla klausimas, ar apsimoka auginti aukštos kokybės grūdus? Praktika rodo, kad už aukštos kokybės grūdus supirkėjai visuomet siūlo didesnę kainą, manome, kad investicijos į kokybę atsiperka. Tik kaip užauginti kokybiškus grūdus su minimaliomis išlaidomis? Svarbiausi grūdų kokybės rodikliai labiausiai priklauso nuo meteorologinių sąlygų. Sausringesniais metais grūdų kokybė visuomet aukštesnė, tačiau mažėja augalų produktyvumas. Drėgnais metais lietus išplauna maisto medžiagas iš dirvožemio, intensyviau plinta ligos, dėl to blogėja grūdų kokybė. Tačiau orai mums nepavaldūs, galime tik rekomenduoti specialias technologijas, turinčias įtakos grūdų kokybei.

Viena svarbiausių grandžių technologijoje - veislė. Siekiant aukštų rezultatų - svarbu tinkamai pasirinkti veislę. Selekcininkai ilgai dirbo, kol išvedė veisles įvairiems tikslams. UAB „Kustodija" ilgai tyrinėjo sėklų poreikius ir galiausiai šiais metais žemdirbiams pasiūlys pačias geriausias žieminių kviečių veisles.

Antra - sėjomaina. Tai bene sudėtingiausias klausimas. Geriausių priešsėlių rapsų, pupiečių, daugiamečių žolių plotai neatitinka žieminių kviečių plotų ir dalį kviečių reikia sėti po mažiau tinkamų augalų. Atsėliuojant kviečius arba sėjant po kitų miglinių javų labiau plinta pašaknio ligos. Problemą išspręsti galima, tik reikia galvoti inovatyviai. LAMMC mokslininkai nustatė, kad mūsų rekomenduojamas biologinis preparatas Albit pavojingiausius žieminių kviečių patogenus veikia stipriau nei cheminiai beicai. Preparatas sustiprina augalų imuninę sistemą ir jie patys „nusikrato" ligas. Taip pat ligų plitimą stabdo Amalgerol, Azofit, Nitroteam, BlackJak, išpurkšti ant šiaudų. Yra daugybė pavyzdžių, kai ūkiuose kviečiai auginami 3 metus iš eilės, bet ant šiaudų purškiami minėti preparatai ir ūkininkai išsiverčia su vienu fungicidų purškimu.

Trečia - augalų mityba, tai taip pat labai svarbi technologijos dalis, sukurianti apie 50 proc. augalų produktyvumo. Norint užauginti kokybiškus grūdus, tręšimus reikia išdėstyti taip, kad augalai nejaustų maisto medžiagų stygiaus. Įmonės konsultantai žieminius kviečius rekomenduoja tręšti atsižvelgiant į galimą jų derlingumą. Kiekvienu atveju trąšų normos gali skirtis. Labai svarbus vaidmuo tenka fosforui. Ūkininkai sako, kad kasmet beria trąšas, o augalams prieinamo fosforo dirvoje kiekis nedidėja, o kai kuriais atvejais net mažėja. Trąšos brangios ir sudaro didesnę dalį išlaidų. Kaip spręsti problemą? Sprendimas - preparate NPK Magic. Naudojant šį unikalų bakterijų derinį iš neprieinamų fosforo junginių atsipalaiduoja fosforas ir papildo dirvožemyje augalams prieinamo fosforo atsargas. Mokslininkai sako, kad naudojant šį preparatą galima pradžioje sumažinti fosforo trąšų normas 30 proc. Pastebėjome, kad trąšas efektyviau įnešti lokaliai, tuomet maisto medžiagos turi didesnį kontaktą su augalų šaknimis ir mažiau jų pereina į dirvožemį. Suformavus derlių belieka išsaugoti kokybę. Šiuo atveju geriausiai tinka karbamido deriniai su Prolis, K-leaf, Pompa, UNI PK. Tai pati pigiausia priemonė išsaugoti derlingumą ir grūdų kokybę.

Kalbant apie kokybę svarbu pabrėžti augalų apsaugą. Šiais metais matome, kad daugelyje ūkių šis klausimas išspręstas tinkamai. UAB „Kustodija" rekomendavo ekonomiškai efektyvius fungicidus ir biologinius preparatus. Ūkiuose, kur atsėliuojami kviečiai ar buvo naudoti mažiau efektyvūs beicai, matyti fuzariozės pažeistų augalų. Fuzariozė, kaip jau patyrė ūkininkai, labai blogina grūdų kokybę, ypač saugant grūdus, pradeda vystytis mikotoksinai. Dabar problemos neišspręsi, bet remiantis tarptautine patirtimi, vertėtų purškiant karbamidą pridėti Albit. Karbamidas, Prolis ir Albit - analogų neturintis derinys. Preparate Albit esantys fermentai slopina fusarium patogenų vystymąsi ir tikėtina, kad sandėliuose grūdų kokybė neblogės.

Tačiau siekiant išvengti biologinių ir fiziologinių derliaus nuostolių, svarbiausia - derliaus nuėmimo laikas. Laiku nenuėmus derliaus - kokybė kasdien blogėja. Taip pat nemažiau svarbu - grūdų džiovinimas, jei grūdai drėgnesni, tai reikia ypač rimtai pažiūrėti į džiovinimo sąlygas. Laikant grūdus reikia atsižvelgti, kad talpos būtų vėdinamos, norint išlaikyti aukštos kokybės grūdus reikia, kad jų drėgnis būtų ne didesnis 12 proc.

Taip pat verta prisiminti tai, kad laikant grūdų kokybė gerėja. Dėl to kai kurie supirkėjai ragina žemdirbius kuo greičiau parduoti grūdus, taip sakant „nuo kombaino". Buvo atvejų, kai išvalius ir palaikius 2 klasės reikalavimus atitinkančius grūdus, jie pavirto į pirmos klasės grūdus. Manome, kad grūdų palaikymas kai kuriais atvejais labai pelningas.

Žieminiuose kviečiuose dar galima koreguoti produktyvumo ir kokybės rodiklius:

Tinkamai parinkta žieminių kviečių veislė ir auginimo technologija "pagal Kustodija" užtikrino aukštą derliaus potencialą. Tačiau galutiniai rezultatai uždarius saugyklą:

Šiais metais dėl sausrų labiausiai nukentėjo vasariniai. Pažangūs ūkiai augalų būklę gelbsti purkšdami Prolis, Albit, K-leaf ir karbamido derinį:


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau