Inovacijos - nuo veislės iki derliaus nuėmimo.

2015-07-08 13:37   Peržiūros : 35   Spausdinti


UAB „Kustodija" konsultantai žemdirbiams rekomenduoja efektyviausius sprendimus augalų produktyvumo realizavimui. Savaime suprantama, ne viską lemia naudojami preparatai, tačiau jei jie kokybiški, augalų fiziologinius procesus galima palaikyti ilgiau ir sulaukti palankesnių aplinkos veiksnių. Jei siūlomos priemonės nekokybiškos, augalai stresuoja ir jų gyvybinės funkcijos išblėsta dar neprasidėjus nepalankiems veiksniams.

Šį kartą išvykoje su ūkininkais pirmiausiai norėjome apžiūrėti mūsų rekomenduotas žieminių rapsų ir žieminių kviečių veisles. Pasirinktos veislės nenuvylė, dėl to šiam sėjos sezonui pasiūlysime keletą labai produktyvių ir atsparių žiemos veiksniams žieminių rapsų veislių (sunku patikėti, kad pasitaikys tokia pati žiema), o svarbiausia, turėsime veislę atsparią fomozei. Kalbame apie rapsų veisles, nes sėja praktiškai prasidės už 5 savaičių.

Mūsų rekomenduoti žieminiai kviečiai taip pat atrodo nepriekaištingai. Kalbinti ūkininkai sakė, kad veislės dar ne svarbiausias veiksnys, nors labai didele dalimi lemia ūkio ekonominius rezultatus. Šiandien siūlomos veislės daugeliu atvejų - produktyvios. Svarbiausia, technologija turi būti pagrįsta ekonominiais skaičiavimais. Daug išleidžiama žemės dirbimui, o dirbant daugeliu atvejų dirva sugadinama ir sudaromos nepalankios sąlygos augalų augimui, o tada nesitikėti rezultatų nei iš vienos veislės. Labai daug išleidžiama trąšoms, o ar ne pigiau padidinti jų efektyvumą? Keista, bet dar daug ūkininkų nežino, kaip galima padidinti trąšų efektyvumą. Pirmas žingsnis - biologinių preparatų naudojimas. Nuėmus žieminių kviečių derlių ražienas rekomenduojama apipurkšti Amalgerol ir Nitro Team ar Azofit deriniu. Pagalvokit. Jei žieminių kviečių derlingumas bus apie 6 t/ha (kai kur bus ir daugiau), tai šiaudų liks apie 6 - 7 t/ha, o tonoje šiaudų yra apie 2,5 kg fosforo ir apie 10 kg kalio, panaudojus biologinius preparatus galima atpalaiduoti 15 - 18 kg/ha fosforo ir 60 - 70 kg kalio, o kur dar mikroelementai ir organika. Žinoma, kad pirmais metais stulbinančių rezultatų nebus. Panaudojus biologinius preparatus prieinamų augalams maisto medžiagų kiekis iš dirvožemio padaugėja esmingai, o iš augalinių liekanų reikia metus palaukti. Manome, kad neverta praleisti progos papildyti dirvožemį mitybos elementais. Ūkininkai, naudojantys biologinius preparatus, minėjo, kad vegetacijos eigoje augalams reikia mažiau mikroelementų, daug paprasčiau valdyti produktyvumą. Aplankytų ūkininkų žieminiai rapsai žada didelį produktyvumą. Ūkininkai prašė paprognozuoti derlingumą, bet sakėme, kad nenorime „burti", kol neužsidaro saugyklos durys, nesinori prognozuoti, nors mintyse numatėme derlingumą. Ūkininkai klausė kokius darbus dar atlikti? Neseniai išpurkštas karbamidas, K-leaf ir Prolis, dėl to kažko daugiau jau ir nepadarysi, mūsų nuomone, tokiam rapsui padės tik kombainas. Ražienas ūkininkas numatęs apipurkšti Amalgerol ir azotobakterių deriniu, nes jei išsipildys prognozė galima atpalaiduoti iš šiaudų apie 38 kg/ha fosforo ir apie 170 kg kalio. Tokiu atveju, galima pradėti taupyti trąšų sąskaita.

Žieminiuose kviečiuose dabar purškiamas Pompa ir insekticido derinys, pridėti karbamido nerekomenduojame, nes sausi orai ir azotas gali iššaukti lapų apdeginimą.

Aplankytuose ūkiuose intensyviai „gelbėjami" kukurūzai. Kukurūzai šiais metais neskuba augti, o kai kuriuose laukuose tiesiog skursta, dėl to populiariausias Albit, Terra sorb comlex ir Pompa derinys. Kai kurie purškia Pompa, PLONVIT Extra ir Zn chelat derinį.

Kiek sunkesnė vasarinių javų ir rapsų būklė, bet pastebėjome, kad kur naudojami biologiniai preparatai jau ne pirmus metus - augalų būklė geresnė. Dirvožemis lemia praktiškai viską. Pagalvokit. Bulgarijoje ar Rumunijoje mėnesį ar daugiau kepina 30°C karštis ir jau porą mėnesių nelyja, ūkininkai kulia 6 t/ha žieminių miežių ir mano, kad bus ne mažesnis kaip 7 t/ha žieminių kviečių derlingumas. Tačiau jų dirvožemiai biologiškai aktyvūs, o pas mus dirvožemiai nepasižymi tokiomis savybėmis, todėl jokiais būdais negalima diegti technologijų, kurios dar labiau jį nualina.

Ūkio sąlygoms parinkta veislė, dirvožemio savybes atitinkanti žemės dirbimo technologija, inovatyvūs preparatai, laiku atlikti darbai - rezultatas teikiantis optimizmo:

Neapsirikome ir su žieminių kviečių veislėmis bei auginimo technologijomis:

Kukurūzai purškiami Albit, Terra sorb foliar, Pompa ir Zn chelat deriniu:

UAB „Kustodija" Direktoriaus pavaduotojas
RAIMONDAS KOSTECKAS


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau