Kaip išsaugoti augalų lapus?

2015-06-03 13:40   Peržiūros : 91   Spausdinti


Atsako dr. VYTAUTAS RAUCKIS, UAB „Kustodija" direktorius
Atsako dr. VYTAUTAS RAUCKIS, UAB „Kustodija" direktorius

Galvojant apie augalų mitybą reikia numatyti kritinius augalų periodus ir planuoti trąšų išbėrimą. Negalima pamiršti ir lapų trąšų, nes jos užtikrins aukščiausius augalų produktyvumo rodiklius ir leis efektyviai išnaudoti mitybos elementus produkcijos vienetui. Neatsiejami nuo šių technologijų ir biologiniai preparatai. Pasirodžius paskutiniam lapui skaitoma, kad lapų formavimosi procesas baigėsi. Nuo to laikotarpio reikia rūpintis lapų išsaugojimu, nes jie fotosintezės produktų, būtinų grūdų užpildymui, talpykla. Nuo lapų darbo trukmės tiesiogiai priklausys derlingumas, derliaus kokybė. Produktyvių stiebų skaičius tuo laikotarpiu turėtų būti apie 5 - 6 mln./ha. Galutinis derlingumas priklauso nuo daugelio veiksnių, lemiančių grūdų skaičių varpose. Daugiausiai įtakos turi meteorologinės sąlygos, augalų ligos, svarbiausi mitybos elementai. Kalbant apie mikroelementus labai svarbus vaidmuo tenka variui ir borui. Tačiau norint suformuoti maksimalų grūdų skaičių varpoje, būtinas maksimalus angliavandenių kiekis stiebe, atsirandantis formuojantis lapams, ir ypač jei išsaugojami sveiki ir žali lapai. Mums labai svarbu, kad viršutinis lapas kuo ilgiau vykdytų fotosintezę pildantis grūdams varpose. Ūkininkai pastebi, kad mūsų konsultantai dažnai pasitikrina chlorofilo kiekį lapuose, nes jis labai svarbus fotosintezės procese. Neužtenka nustatyti chlorofilo a ir b kiekį lapuose, labai svarbus jų santykis. Pirmomis grūdų formavimosi savaitėmis nepakankamas chlorofilo kiekis gali turėti neigiamos įtakos ląstelių skaičiui ir, savaime suprantama, potencialiam atskiro grūdo svoriui. Jei paskutiniame lape trūksta azoto, gali žūti žiedeliai (grūdų užuomazgos). Grūdų užsipildymas priklauso nuo grūdų skaičiaus varpoje ir fotosintezės produktų šaltinio ir maisto medžiagų atsargų. Jei šaltinis negali patenkinti „valgytojų" poreikio, pvz., sausros, augalų ligų grūdai nepilnai užsipildys ir gali būti redukuoti. Labai svarbus veiksnys grūdų pildymosi metu - atsarginių maisto medžiagų judėjimas iš stiebo į grūdus. Šis procesas reikalauja nemažai energijos, kurią augalai gauna iš aukšto fosforingumo molekulių.

Siekiant maksimalių rezultatų rekomenduojame ūkininkams dirbti nuosekliai. Pavasarį rekomendavome pasėlius apipurkšti biologiniu preparatu NPK Magic ir neatsitiktinai. Preparate esančios fosforą atpalaiduojančios bakterijos padeda augalams įsavinti daugiau fosforo ir azoto. To nepadarius ūkininkai pradeda blaškytis, paskutinę akimirką ir įsigyja pirmų po ranka pakliuvusių preparatų, o vėliau nežino padėjo jie ar ne. Pasirodžius paskutiniam lapui rekomenduojame kartu su fungicidais išpurkšti K-leaf, Prolis, Bortit plius bei Albit. K-leaf - kalio katijonai paspartins azoto anijonų judėjimą į paskutinį lapą ir grūdus tuo pačiu sustiprins augalų imunitetą. Prolis - subalansuoja ląstelių sulčių koncentraciją bei optimizuoja vandens judėjimą. Bortit plius - boras dalyvauja įvairių fermentų bei hormonų sintezėje. Būtinas jauniausioms augalo dalims, įtakoja vitaminų sintezę, žydėjimą ir apsivaisinimą bei brandos eigą. Boras augalams reikalingas per visą vegetaciją. Boras negali būti pakeistas kitu elementu. Albit - stiprina augalų imuninę sistemą, padidina fungicidų efektyvumą, pratęsia jų veikimą, mažina stresus, patiriamus nuo įvairių cheminių derinių.

Rekomenduojame įsiklausyti į mūsų konsultantų rekomendacijas ir priimti teisingus sprendimus, gerinančius ūkių ekonominius rodiklius.

Ligos sumažina lapų paviršiaus plotą ir sumažina augalų produktyvumą:

Dėl mitybos elementų deficito pirmiausiai sutrinka fotosintezė, o vėliau pasirodo ligos:

Lapas viršuje - naudotos UAB "Kustodija" konsultantų rekomendacijos. Nieko daug nedaryta, tik optimizuota augalų mityba, fungicidai dar nenaudoti, ūkininkas numatęs juos naudoti kviečiams išplaukėjus:

Ūkininkas sako: neramu, kaimynai jau 2 kartus purškė fungicidus, o aš dar nei karto. Magnifik atsėliuojami, bet rudenį purkštas Amalgerol ir Azofit derinys, pavasarį - Azofit, Prolis, Albit kartu su herbicidais. Su augimo reguliatoriumi išpurkštas Prolis, K-leaf, PLONVIT Extra. Išplaukėjus numatyta purkšti fungicidus derinyje su Albit ir Prolis:

 

 


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau