Rapsų purškimas boro preparatais

2021-11-05 17:39   Peržiūros : 189   Spausdinti


Potencialus žieminių rapsų derlingumas formuojasi rudenį. Rudenį vyksta žiedų ašių diferenciacija ir žiedų pradmenų užuomazgų formavimasis. Mokslininkų teigimu, rudenį rapsams ypač svarbus boras, jis inicijuoja šaknų augimą. Rudenį galima nustatyti boro trūkumą apžiūrėjus augalus, šaknies viduje atsiranda tuščia ertmė. Tuštuma šaknyje - ideali vieta ligų sukėlėjams. Ūkininkai teisingai elgėsi pradiniame etape apipurškę rapsus boro lapų trąša . Pastaruoju metu apipurškimas boru tapo privaloma agrotechnine priemone. Dažniausiai ūkininkai borą išpurškia 4 - 6 lapelių tarpsniu kartu su fungicidais - augimo reguliatoriais bei amino rūgštimis  ir pamiršta augalų priežiūrą.

Ūkininkai klausia, ką daryti, jei dabar apžiūrėjus augalus pastebi šaknyje tuštumą? Atšilę orai leidžia situaciją pataisyti. Visuomet konsultantai rekomenduodavo likus dviem savaitėms iki rudens vegetacijos pabaigos augalus apipurkšti amino rūgštimis (dažniausiai tai spalio 15 - 20 d.). Ūkininkai greitai suprato, kad apipurkšti augalai geriau pasiruošia žiemai, sukaupia daugiau cukrų, sausųjų medžiagų ir geriau pasiruošia šaltų orų sukeliamiems stresams. Vyraujant šiltiems orams atsirado puiki proga augalus apipurkšti prolino amino rūgšties preparatais. Naudojant prolino preparatus s prolio reikia tik 2 g/ha. Kitų preparatų reikėtų net 5 litrų, o tai ir kaina atitinkama. Nekalbant apie efektyvumą. Dėl to ne veltui mokslininkai rašo, kad panaudojus proliną augalas užpildomas tarsi antifrizu. Nustatyta, kad specifinių junginių kaupimasis augaluose yra išankstinis augalų pasiruošimas stresams, vienas iš tokių junginių - prolinas. Prolino kiekio padidėjimą galima sieti su sintezės ir katabolizmo aktyvumo padidėjimu. Prolinas pasižymi antioksidaciniu, membranų apsauginėmis, osmoreguliacinėmis savybėmis. Mokslininkai nustatė, kad sausros atveju augaluose esmingai padidėja prolino kiekis, druskingoje aplinkoje augančiuose augaluose prolino kiekis padidėja iki 20 kartų, taip augalai ginasi nuo stresų. Galima sakyti, kad augalai patys sintetina proliną, tačiau žiemą dėl temperatūrų svyravimo ir augaluose vykstančių procesų jo kiekis mažėja ir pavasarį būna kritinis. Norėdami išvengti prolino svyravimų ir išlaikyti augalų atsparumą ir tinkamai paruošti augalus žiemai, ūkininkai augalus apipurškia prolino preparatais.

Kartu su prolinu galima išpurkšti ir boro (situaciją turi įvertinti konsultantai), nes esant žemesnei nei 10 - 12°C dirvos temperatūrai sumažėja boro įsavinimas. Ypač tai aktualu lengvesnėse dirvose, kai pH viršija 6,2. Taip pat boras sunkiai prieinamas augalams būna po kalkinimo, taip pat boro prieinamumą mažina gausesni krituliai. Augalų aprūpinimas boru rudenį gali turėti lemiamos įtakos augalų žiemkentiškumui ir atsparumui šalčiui. Boras taip pat padeda augalams reguliuoti vandens balansą.

Nežinome ar ūkininkai atkreips dėmesį į tai, bet konsultantų tikslas - perspėti ūkininkus apie galimas grėsmes augalams ir kaip jų išvengti.

 

 

Dirvos temperatūra jau nepalanki mitybos elementų įsavinimui:

Rapsų purškimas boro preparatais

Šiems augalams nieko netrūksta, prieš savaitę išpurkštas prolino ir boro preparatai. Galima ramiai išplauti purkštuvus ir laukti pavasario:

Boro trąšos purkštos, bet matomai nepakankamai efektyvios. Augalai rodo boro trūkumą. Reikėtų pasinaudoti situacija ir išpurkšti prolino ir boro preparatus


Kategorijos: Grūdinės kultūros
Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau