Kokie faktoriai lemia herbicidų efektyvumą?

2014-09-03 15:12   Peržiūros : 92   Spausdinti


Remigijus PeleckisAtsako UAB „Kustodija" komercijos direktorius Remigijus Peleckis

Herbicidų efektyvumą lemia daugybė veiksnių.

Vanduo, esantis dirvoje, padeda veikliosioms medžiagoms kontaktuoti su piktžolių sėklomis ir slopinti jų dygimą. Nepakankamas drėgmės kiekis iki 5 cm, kuriame sudygsta didžiausias piktžolių skaičius. Šis sluoksnis labai greitai išdžiūsta ir tai būna svarbiausia mažesnio dirvinio veikimo herbicidų efektyvumo priežastis. Išdžiūvus viršutiniam sluoksniui, dalis piktžolių dygsta iš giliau ir sėkmingai aplenkia sluoksnį, kuriame yra mažiau efektyvi veiklioji medžiaga. Dėl to ūkininkams rekomendavome pirmiausiai ražienas apipurkšti biologiniais preparatais Amalgerol, Azofit, BlacJak. Suprantama, biologinius preparatus galima purkšti kartu su herbicidais. Aktyvuoti dirvožemyje mikroorganizmai pagerina dirvos drėgmės režimą. Pastaruoju metu vyrauja lietingi orai, dėl to konsultantai rekomenduoja didinti vienų veikliųjų medžiagų ir mažinti kitų. Keičiantis meteorologinėms sąlygoms, keisis ir rekomendacijos.

Dirvos drėgnis turi įtakos ir kontaktinio veikimo herbicidams. Jei vyraus sausi orai, piktžolės taip pat bus atsparesnės kontaktiniams herbicidams. Oro drėgnis turi įtakos augalų audinių ląstelių pralaidumui. Kai oro santykinis drėgnis 40 proc., epidermio laidumas sumažėja iki 3 kartų, lyginant su 80 proc. oro drėgniu. Nereikia ilgos sausros, užtenka, kad epidermis išdžiūtų ir veiklioji medžiaga sunkiai patenka į piktžolių ląsteles. Dėl to rekomenduojame atkreipti dėmesį į paros cikliškumą, kai ląstelių sienelės naktį išbrinksta, o dieną susitraukia. Šis argumentas labai svarbus ūkininkams, dėl to konsultantai rekomenduoja herbicidus naudoti ryte. Žemas oro drėgnis taip pat susijęs su herbicidų nuostoliais, nes dalis preparato išgaruoja iki patekimo ant lapų arba išgaruoja ar kristalizuojasi ant lapų.

Temperatūra - orai vėsta, tai reiškia, kad piktžolių dygimas užsitęs ir purškimo efektyvumas mažės, jei dirvoje pakaks drėgmės ir bus šilta. Piktžolės dygs greitai ir jų jautrumas herbicidams bus didesnis. Tokiomis sąlygomis pagreitėja herbicidų įsavinimas ir veikliųjų medžiagų judėjimas augale. Tačiau aukštesnėje dirvos temperatūroje ir optimalaus drėgnio sąlygomis veikliosios medžiagos greičiau suskyla ir sutrumpėja jų veikimo laikas. Žemesnėje temperatūroje atvirkščiai - mažėja kultūrinių augalų kutikulos pralaidumas, lėtėja fiziologiniai procesai, kvėpavimas, fotosintezė, dėl to herbicidų toksiškumas mažėja. Tai labai svarbu naudojant kontaktinius herbicidus.

Šviesa taip pat gan reikšmingas veiksnys, nes veikia fiziologinius procesus, veikiančius veikliųjų medžiagų įsavinimą. Intensyvios šviesos sąlygomis piktžolės suformuoja storesnę kutikulą su vaškiniu sluoksniu ir veikliosios medžiagos sunkiau įsiskverbia į audinius. Tačiau iš kitos pusės intensyvesnė šviesa skatina fotosintezę ir tai didina herbicidų, judančių augaluose, floema efektyvumą. Kadangi šviesa, drėgnis ir temperatūra veikia lapų anatomines - morfologines struktūras, tuo pačiu turi įtakos herbicidų efektyvumui. Esant palankioms aplinkos sąlygoms, piktžolės greitai auga ir tampa greičiau pažeidžiamomis, nes audiniai būna sultingi, o lapai padengti plona kutikula. Tačiau tokios sąlygos gali nesusidaryti, dėl to rekomenduojame naudoti priemones, optimizuojančias vandens kokybę (PRO-AQUA), paviršiaus aktyvias medžiagas (LIPTOP), lipniąsias medžiagas (Aventrol). Visos šios priemonės padidins herbicidų efektyvumą net ir nepalankiomis sąlygomis.

Krituliai. Ribotas kritulių kiekis teigiamai veikia dirvinio veikimo herbicidų efektyvumą. Tačiau didesnis kritulių kiekis gali išplauti veikliąsias medžiagas iš dygstančių piktžolių šaknų zonos į gilesnius sluoksnius. Tokiu atveju sumažėja ne tik herbicido efektyvumas, bet gali nukentėti ir kultūriniai augalai. Taip dažnai atsitinka su rapsais. Krituliai veikia ir kontaktinio veikimo herbicidus. Veikliųjų medžiagų patekimas į augalą labai individualus, nes priklausomai nuo aplinkos sąlygų keičiasi augalų fiziologinė būsena, dėl to reikia parinkti tinkamiausią purškimo laiką. Optimalus purškimo laikas gali būti 2 - 8 valandos, o kartais net mažiau. Nedidelis kritulių kiekis (apie 1 mm), ypač smulkus lietus po purškimo neturi neigiamo poveikio herbicidų efektyvumui, o kartais net padidina herbicidų efektyvumą. Ypač smulkus lietus padidina efektyvumą vyraujant sausiems orams, nes ant sudrėkusių lapų ilgiau išsilaiko preparato lašeliai. Kai kuriems herbicidams reikia ilgesnio laiko, kad įsiskverbtų į audinius, dėl to lietus po purškimo nepageidaujamas. Vyraujant nepastoviems orams, rekomenduojame į herbicidus pridėti Aventrol. Aventrol apsaugos veikliąsias medžiagas tiek nuo nuplovimo, tiek nuo išdžiūvimo.

 

Aplinkos veiksniai lėmė, kad naudojant įprastas herbicidų naudojimo schemas, piktžolės kai kuriuose pasėliuose "pabėgo". Tai reiškia, kad sėklų atsargos dirvoje pasipildė daugeliui metų:


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau