Kaip apsaugoti rūsį nuo drėgmės?

2014-07-16 16:59   Peržiūros : 1384   Spausdinti


Deimantė Didrikienė, UAB „Altis LTD" direktorėAtsako Deimantė Didrikienė, UAB „Altis LTD" direktorė

Tiek senuose, tiek naujuose pastatuose dažna problema - į rūsį besiskverbianti gruntinė drėgmė, ardanti konstrukcijas. Problema ypač išryškėja pavasarį , kylant gruntinio vandens lygiui bei rudenį - po gausių lietų. Tokius rūsius dažnai tenka remontuoti ir bandyti apsaugoti nuo vandens. Šiam tikslui reikalinga hidroizoliacija. Vienas efektyviausių sprendimų - naudoti VANDEX hidroizoliacines medžiagas. Jas naudojant labai svarbu tinkamai paruošti paviršių.

Hidroizoliuojamas paviršius turi būti tvirtas ir lygus, atviromis poromis. Visus įtrūkimus, ertmes ir ištrupėjimus reikia suremontuoti. Nuo paviršiaus turi būti nuvalytos visos sukibimą mažinančios medžiagos - bitumas, tepalai, riebalai, dažų ar cemento pieno likučiai. Nuvalius paviršių reikia suremontuoti visus betono įskilimus ir siūles su hidroizoliaciniu mišiniu VANDEX UNI MORTAR 1, o vandens pratekėjimus sustabdyti greitai stingstančiu mišiniu VANDEX PLUG. Atidžiai sudrėkinkite paviršių. Dengimo metu jis turi būti drėgnas, bet ne šlapias. Vandens perteklių nuo horizontalių paviršių reikia nuvalyti. Siekiant hidroizoliuoti konstrukcijas iš vidinės pusės, reikalingos medžiagos, atsparios neigiamam vandens spaudimui. Butent tokie yra VANDEX mišiniai.

VANDEX SUPERVANDEX SUPER giluminė kristalinė hidroizoliacija, kuria  padengus betoninį paviršių aktyvieji chemikalai reaguoja su laisvosiomis kalkėmis bei drėgme, esančia betono kapiliarinėje sistemoje, ir suformuoja netirpias kristalines struktūras. Šie kristalai užblokuoja kapiliarus ir mikro įskilimus betone, apsaugodami nuo tolesnio vandens įsiskverbimo (net spaudiminio). Tačiau VANDEX sluoksnis leidžia ir toliau migruoti garams, t.y., betonas išlieka "kvėpuojančiu".  Bet į betoną nebepatenka vanduo ir kiti skysčiai - taip armatūra apsaugoma nuo korozijos. VANDEX SUPER apsaugo betoną ir nuo jūros vandens, nuotekų, agresyvaus gruntinio vandens ir cheminių tirpalų įsiskverbimo. Kadangi VANDEX SUPER betono kapiliaruose ir poruose užaugina kristalus ir sutankina betono struktūrą, betonas įgauna šalutinį efektą - padidėja jo atsparumas gniuždymui.

Naudoti kristalinę hidroizoliaciją labai paprasta, todėl ją atlikti ir apsaugoti rūsį nuo drėgmės prasiskverbimo galima net neieškant profesionalios pagalbos. Geriausia hidroizoliuoti paviršius rudenį arba pavasarį - tuo metu, kai iš grunto skverbiasi vanduo:

  • a) kai aukštas gruntinio vandens lygis, geriausiai matomi visi betono defektai, stiprūs pratekėjimai, kuriuos reikia suremontuoti;
  • b) betonas būna įmirkęs, ir nebereikia jo papildomai drėkinti. Kadangi VANDEX SUPER skverbiasi gilyn į betoną tik per vandenį, sausame betone cheminė reakcija nevyksta, todėl remontuojant rūsį vasarą sausą betoną tektų stipriai įmirkyti iš vidaus.

HidroizoliavimasSvarbiausia hidroizoliavimo sąlyga - betonas turi būti drėgnas ir švarus. Giluminė kristalinė hidroizoliacija VANDEX SUPER  ant suremontuoto, drėgno ir švaraus paviršiaus užtepama šepečiu ir prasideda cheminė reakcija. Būtina paviršių pasaugoti pirmas 5 dienas po užtepimo, kad kristalai nebūtų nuvalyti ar nuplauti nuo paviršiaus, ir palaikyti drėgmę purškiant vandens rūku, kad paviršius neperdžiūtų. Toliau hidroizoliacijos procesas iš lėto vyksta gylyn į betoną. Po kelių savaičių paviršinį sluoksnį galima nuvalyti, nes visas hidroizoliacijos rezultatas yra betono viduje.

Kadangi kristalinės hidroizoliacijos poveikis yra giluminis, hidroizoliuotus paviršius, reikalui esant, galima net prakalti ar pragręžti - hidroizoliacija nebus pažeista.

Kristalinę giluminę hidroizoliaciją VANDEX SUPER galima naudoti be tik rūsių hidroizoliavimui, bet ir visam betonui: pamatams, šuliniams, lifto šachtoms, geriamojo vandens bei nuotekų rezervuarams, užtvankoms ir krantinėms, tiltams. VANDEX  SUPER sertifikuotas ir naudojimui tose vietose, kur liečiasi su geriamuoju vandeniu.

VANDEX BB 75Jei rūsio siena mūras  (plytų, blokelių, akmenų, keramzito blokų), tokioms sienoms hidroizoliuoti rekomenduojame naudoti paviršinę cementinę dangą VANDEX BB 75.

VANDEX BB 75 - hidroizoliacinė danga, apsauganti nuo teigiamo ir neigiamo vandens spaudimo, naudojama tiek iš konstrukcijų vidaus, tiek iš išorės. VANDEX BB 75 turi labai geras pradinio sukibimo savybes, todėl ją galima naudoti ant horizontalių ir ant vertikalių paviršių. Susiformavusi danga ilgaamžė, atspari šalčiui ir karščiui, bet išlieka laidi vandens garams. Tepama šepečiu arba glaistykle.

Paviršius, padengtus VANDEX produktais, dažyti ar tinkuoti galima ne anksčiau kaip po 28 dienų. Jei ant VANDEX dangos reikės dėti gipsą ar tinką, kol dangos sluoksnis dar lipnus, jį reikia padengti šiurkščiu smėlio, sumaišyto su cementu, sluoksniu. Jei VANDEX  sluoksnis jau sukietėjęs, prieš tinkuojant reikia naudoti sukibimą gerinančias medžiagas. Dangos, dengiamos ant VANDEX sluoksnio, turi būti atsparios šarmams. Dekoratyvinės dangos, dengiamos iš neigiamos vandens spaudimo pusės, turi būti laidžios vandens garams.


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau