Kokia augalų būklė Dzūkijoje šiuo metu?

2014-02-19 16:17   Peržiūros : 258   Spausdinti


Ilgas ir drėgnas ruduo prailgino augalų vegetaciją, o  pirmas trumpalaikis šaltukas ir sniegas Dzūkijos laukus aplankė pirmą gruodžio savaitę. Teigiama temperatūra  džiaugėmės  dar mėnesį. Taip, miestiečiai sulaukė mažesnių sąskaitų už būstų šildymą, bet ūkininkams šilti ir lietingi orai nieko gero nežadėjo. Nors palyginti lengvos granuliometrinės sudėties dirvožemiai sąlyginai gerai susitvarkė su didesniu nei daugiamečiu kritulių vidurkiu, bet buvo ir vietovių, kurios lietingu žiemos periodu nukentėjo (Simnas, Krokialauko seniūnija). Atėjus  šalčiams, sniegas laukus  užklojo puriu 10 - 12cm  sluoksniu. Nors pasėliai ir buvo permirkę, tačiau  šiltai užkloti  atlaikė -20 C laipsnių šaltį.

Vasario pirmą savaitę laukai nutirpo ir UAB „Kustodija" konsutantai kartu su žemdirbiais išsiruošė apžiūrėti žieminių pasėlių. Pradėjome nuo rapsų. Pirmas dalykas, kritęs į akis, yra tai, jog iš rudens pavyko įveikti  pabiras ir vienskiltes piktžoles. Deja, dėl nuolatinių lietingų dienų purškimai buvo atlikti tik spalio pirmą dekadą. Purkšdami laukus kartu su herbicidu pridėjome huminių rūgščių produktą BLACKJACK 1l/ha,  augimo stimuliatorių TYTANIT 0,3l/ha ir boro.

Tose vietose, kur nupustytas sniegas kviečių pasėliuose pastebėjome nurudusias lapų viršūnes.  Vėlyvas kvietrugių ir rugių sėjos laikas akivaizdžiai pastebimas, kadangi augalai silpnai išsikrūmiję, iš rudens nepanaudoti herbicidai, tad pagrindinė užduotis pavasarį bus purkšti pasėlį nuo  piktžolių,  suformuoti kiek įmanoma didesnį varpų užsipildymą, minimalizuoti grūdų redukciją, padirbėti su grūdo stambumu ir svorio formavimu. UAB "Kustodija"  žemdirbiams rekomenduojam AminoAlexin arba PROLINĄ.

Nors vasario vidurio orai ir laukų žaluma yra džiuginantys, bet kai kur neišvengsime  probleminių laukų atsėjimo. Jau dabar matyti, jog teks persėti vasariniais kviečiais išmirkusius kvietrugius ir kviečius, taip pat neverta bus palikti ir labai silpnų ir retų rapsų.

Jei rapsas toks išliks iki vegetacijos pradžios, atsigavimui paspartinti ūkininkai svarsto galimybę panaudoti aminorūgštis TERRA SORB bei puikiai užsirekomendavusias kalio ir sieros trąšas K-leaf. Lieka tik vienas nežinomasis - ką pamatysime laukuose už pusantro mėnesio. Laukti liko nedaug.

UAB „Kustodija" Agronomas konsultantas
MINDAUGAS SURDOKAS

 

Žieminiai hibridiniai rugiai laukia pavasario:




Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau