Kaip apsisaugoti nuo mikotoksinų?

2014-01-29 18:23   Peržiūros : 162   Spausdinti


Pataria UAB „Kustodija" agronomė konsultantė Lina Drulienė

Ne vienas ūkininkas šiuo metu sako: „buvot teisūs sakydami, kad dalį grūdų reikia parduoti tuoj po derliaus nuėmimo, o dalį vėliau". Argumentas ne vien kainos. Žemės ūkyje svarbu ne tik užauginti maksimalų vietos sąlygomis augalų derlių, bet gauti aukščiausios kokybės produkciją. Kodėl kalbame apie kokybę? Kokybės rodiklius nuolat stengiasi pabloginti blogieji mikroorganizmai. Daugiausiai problemų atsiranda, kai derliaus nuėmimo metu vyrauja nepalankios meteorologinės sąlygos. Visuomet javapjūtės metu pasitaiko lietingų orų ir to užtenka, kad pakenktų produkcijos kokybės rodikliams. Gali būti, kad derlius nuimamas laiku, tačiau grūdų drėgnis tuo metu buvo per aukštas, o džiovykloje nepakankamai išdžiovintas, taip pat gali sudrėkti laikymo metu. Sudrėksta grūdai sandėliuojant dėl grūduose vykstančių gyvybinių procesų. Tokiu atveju grūdus pažeidžia mikroskopiniai grybai ir produkcija įgauna nuodingų savybių. Ką daryti? Mikroorganizmai - nuolatiniai palydovai. Labiausiai paplitę pelėsiniai grybai, turintys kelis tūkstančius rūšių. Kai kurios pelėsių rūšys išskiria nuodingas medžiagas - mikotoksinus. Mikotoksinai - gamtos sukurtos nuodingos medžiagos, užteršiančios žemės ūkio produkciją ir ne tik. Jie atsiranda sandėliuojant ant daugelio maisto produktų vystantis mikroskopiniams grybams. Svarbiausia, kad grybų išskirti toksinai apdorojant produkciją termiškai nepraranda nuodingų savybių (duonos kepimas, košių virimas ir t.t.). Reikėtų pradėti nuo lauko. Kiekvienais metais žemdirbiams kyla daug problemų dėl pasėliuose išplintančių ligų. Viena iš pavojingiausių ligų yra fuzariozė. Tai viena plačiausiai žinomų Pasaulyje ir daugiausiai problemų keliančių ligų, kurios sukėlėjas - fusarium. Tipiškas požymis, matomas plika akimi - rausvas apnašas ant varpų. Tačiau daugelis šios rūšies grybų nesukelia tipingų požymių, dėl to labai sunku nustatyti grūdų užkrėtimo lygį, reikia atlikti specialius laboratorinius tyrimus. Dauguma fusarium grybų sandėliuojant grūdus išskiria toksinus, dėl to jų kiekis reglamentuojamas įstatymais. Dar laukuose pastebima, kad sėklos, pažeistos mikotoksinų, praranda sėklines savybes (silpniau dygsta, pasėlis nuo pat pradžių vystosi netolygiai), varpose formuojasi mažiau grūdų, grūdai būna smulkesni. Kai kuriais atvejais ūkininkai gali prarasti iki 50 proc. derliaus.

Kokie šiuo atveju UAB „Kustodija" konsultantų patarimai? Sandėliuose jau nieko nepakeisi. Ūkininkai pradeda galvoti apie sėklų ruošimą. Sėklas beicuoja praktiškai visi, bet ar pasirenka efektyvius beicus? Dažniausiai svarbiausias kriterijus - kaina. Mes turime sprendimą taupantiems. Kelių metų patirtis parodė, kad pridėjus prie beicų biologinio preparato Albit gaunamas geras efektas, ūkininkai pastebi, kad sėklos greičiau ir tolygiau sudygsta, augalai geriau krūmijasi ir vienodžiau vystosi. Tai ne atsitiktinumas. Suomijos mokslininkai nustatė, kad Pseudomonas bakterijos naikina fusarium grybus. Albit sudėtyje kaip tik ir yra Pseudomonas ir Bacilus bakterijų fermentai. Suderinus šį preparatą su beicais gaunamas maksimalus efektas. Mokslininkai Albit rekomenduoja naudoti ir purškiant pasėlius herbicidais bei fungicidais. Pirma - preparatas mažina neigiamą pesticidų poveikį augalams. Antra - žinant, kad „blogiečiai niekada nemiega", sunku pasakyti, kokioje vystymosi stadijoje pažeis augalus ligos, preparate Albit esantys bakterijų fermentai inicijuos natūralų augalų atsparumą, kaip tai vyksta gamtoje. Kaip pastebi ūkininkai, kai kuriais metais fusarium plitimas tampa tiesiog nekontroliuojamas. Svarbiausias žemdirbių uždavinys - numanyti patogeninių organizmų atsiradimo pradžią ir pritaikyti veiksmingas profilaktines priemones. Gal laikas peržengti per save ir pradėti diegti biologizuotas technologijas?

Mikotoksinų kelias prasideda iš lauko:


Grūdas - puiki terpė patogenams ir jų produktams mikotoksinams:






Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Kaip auginti šilauoges

Kaip auginti šilauoges

Šilauogių auginimo filmas, kaip parinkti vietą šilauogėms, žemės mišinys šilauogėms, kaip sodinti šilauoges, šilauogių genėjimas ir priežiūra daugiau