Baravykai, patiekalų iš baravykų receptai

2013-08-13 12:01   Peržiūros : 981   Spausdinti


Baravykai vieni iš labiausiai paplitusių grybų. Lietuvoje aptinkama 14 rūšių:

  • Tikrinis baravykas (Boletus edulis)
  • Vasarinis baravykas (Boletus reticulatus)
  • Pušyninis baravykas (Boletus pinophilus)
  • Gražiakotis baravykas (Boletus calopus)
  • Gelsvakotis baravykas (Boletus appendiculatus)
  • Baravykas paąžuolis (Boletus luridus)
  • Beržyninis baravykas (Boletus betulicola)

Keletas baravykų rūšių įrašyta į raudonąją knygą:

  • Blyškusis baravykas (Boletus impolitus)
  • Bronzinis baravykas (Boletus aereus)
  • Dėmėtasis baravykas (Boletus erythropus)
  • Fechtnerio baravykas (Boletus fechtneri)
  • Kartusis baravykas (Boletus radicans)
  • Kislusis baravykas (Boletus pulverulentus)
  • Nuodingas yra Šėtoninis baravykas (Boletus satanas).

Geriausiai mums pažįstamas tikrinis baravykas, gausiausiai augantis rugpjūčio-rugsėjo pabaigoje. Sutinkamas beveik visur, garsina savo derliais Varėnos ir Labanoro miškus. Vėsesniu oru dažniau auga tankiose vietose, esant šiltam orui, retame miške. Ankstyvieji baravykai stipriau kirmija.

Baravykai

Baravykai turi nedaug kalorijų, tačiau daug naudingų medžiagų. 100 g baravykų yra 88 g vandens, 4,7 g baltymų, 4,5 g angliavandenių ir 0,5 g riebalų ir tik 27 kalorijos. Baravyke fosforo ir kalcio beveik kaip žuvyje o mineralinių medžiagų kaip daržovėse. Daugiausia naudingų medžiagų baravyko kepurėlėje, mažiausiai kotelyje. Baravykai ruošiams įvairiais būdais: kepami, verdami, džiovinami, sūdomi, šaldomi, marinuojami. Baravyką galima valgyti ir šviežią.

 Sumaišyti baravyką galima su karčiuoju jo broliu aitriuoju  pušynbaravykiu, kitaip karčiuoju, kiškio baravyku

Kartusis baravykas

Karčiojo baravyko apačia rausva, palaižius karti

Baravykų sriuba

  • 1 kg baravykų;
  • 3 bulvės;
  • 2 svogūnai;
  • 0, 1 kg šaltai rūkytų lašinių;
  • 0, 2 kg šalto rūkymo dešros;
  • 0, 1 kg krapų;
  • Galvelė česnako;
  • Druska, pipirai.

Baravykus supjaustome, pakepiname su supjaustytais svogūnais.

Atskirai pakepiname lašinius ir šalto rūkymo dešrą. Sudedame į verdantį vandenį, kuriame jau nuo pat pradžių buvo sudėtos supjaustytos bulvės ir paviriname 10 minučių, sudedame prieskonius ir palaukiame, kol užvirs.

Kepti baravykai

Kepti geriausia tuos baravykus, kurių apačia balta arba labai švelniai gelsva. Baravykus nuplauname, supjaustome.

  • 1 kg baravykų;
  • 5 bulvės;
  • 2 svogūnai;
  • 0, 2 kg šaltai rūkytų lašinių;
  • 0, 1 kg krapų;
  • 0, 15 kg grietinės;
  • Galvelė česnako;
  • Druska, pipirai.

Kepiname lašinius kartu su supjaustytais svogūnais. Verdame bulves. Atskirai svieste pakepiname baravykus kartu su pjaustytais česnakais. Kepiname baravykus apie 10 minučių, sudedame kepintus spirgučius su svogūnais, įdedame grietinės. Prieš baigiant kepti, įdedame supjaustytus krapus, druską, pipirus. 

Marinuoti baravykai
Grybai savo sultyse
Keptų grybų konservavimas
Baravykų konservavimas aliejuje
Baravykai itališkai
Kreminė baravykų sriuba
Apkepti baravykai
Baravykinė pievagrybių sriuba su vynu ir muskatu
Troškinti baravykai su midijomis
Daugiaryžis su baravykais


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai
Traktorius sodybai

Traktorius sodybai

Kokio našumo traktoriaus reikia sodybai, kokie darbai galimi naudojant mažajį ir vidutinį traktorių daugiau