Paprastasis kelmutis (Armillaria mellea)

2019-10-22 10:12   Peržiūros : 996   Spausdinti


Kelmutis (Armillaria mellea-lot., Опенок-rus., Honey Fungus- angl.)

P9189754_kelmuciai_1

Skanus, augantis ant medžių, kelmų, šaknų ar kitokios medienos grybas. Randamas nuo rugsėjo, kartais rugpjūčio. Kai itin lietingi orai, auga iki pat pirmųjų šalnų. Kotas kietas, todėl renkamos tik galvutės, ypač senesnių kelmučių.

Atskirti nuo kitų, ant kelmų augančių grybų, galima pagal tipinę peleriną po galvute. Jaunų grybų apima visą apačią, užaugus galvutei, atplyšta, tačiau puikiai matosi. Pelerina vienas iš žinomiausių šių grybų skiriamųjų bruožų.

Gali būti sumaišytas su kelmabūdėmis, iš kurių nevalgoma ir truputį nuodinga yra puokštinė kelmabūdė (Hypholoma fasciculare. Опенок серно-желтый), tačiau šis grybas neturi pelerinos ir maišomas su skujagalvėmis, ypač Žvynuotaja skujagalve (Pholiota squarrosa. Чешуйчатка ворсистая) arba Gražiaja skujagalve  (Pholiota flammans). Grybai nenuodingi, bet menkaverčiai, neskanūs, atskirti galima dėl intensyvesnio galvos žvynuotumo ir ryškios spalvos.

Imga0432__puokstine_kelmabude_hypholoma_fasciculare
Puokštinė kelmabūdė

žvynuotoji skūjagalvė itin panaši į kelmutį
Gražioji  skūjagalvė

P9189792_zvynuotoji_skujagalv___pholiota_squarrosa
Žvynuotoji skūjagalvė

Patiekalai iš kelmučių

Kelmučiai kieti ir sunkiau virškinami grybai, todėl prieš vartojant - būtina apvirti. Pasitaikė apsinuodijimo atvejų, kai vartojama neapvirus ar sūdyta sausuoju būdu. Visgi net ir ilgiau verdami, jie nepraranda kietumo, neištyžta ir išlaiko puikų skonį bei kvapą. Itin mėgstami marinuoti, sūdyti, virti sriubose ar kaip ingredientas troškiniams. Maistui imamos tik galvutės, nes kotas itin kietas ir grubus.

Troškinti kelmučiai su mėsa

1 kg mėsos (minkšta kiauliena), 1 kg kelmučių, 2 kg bulvių, 1 stiklinė vištienos sultinio, druska, pipirai, česnakas, lauro lapai, petražolės, čiobreliai.

Apskrudiname keptuvėje mėsą, patroškiname savo sultyse. Apverdame 20 minučių kelmučius, pakepiname su sviestu, patroškiname savo sultyse. Sudedame į indą mėsą, ant mėsos barstome prieskonių ir druskos, ant jų kelmučius, vėl prieskonius, sudedame smulkiai supjaustytas bulves ir užpilame karštu vištienos sultiniu bei mėsos ir kelmučių kepimo skysčius. Įdedame į orkaitę ir troškiname iki 30 minučių. Prieš pabaigą įspaudžiame kelias galvutes česnako.

Marinuoti kelmučiai

Kelmučiams nupjaustome kotelius, nuplauname. Verdame dviejuose vandenyse: pirmą kartą palaikome kol užvirs, nupilame su putomis ir praplauname. Antrą kartą verdame 30 minučių po užvirimo.

Paruošiame marinatą: vanduo 1 l, 9 proc. acto 100-120 g, 1+ (1,5) šaukštas druskos, cukraus 1+ (1,5) arbatinis šaukštas, kvapiųjų ir juodujų žirnelių po 10, sauja krapų, 3 česnako skiltelės.

Išvirtus kelmučius ir česnako skilteles sudedame į verdantį marinadą 3 minutėms. Išpilstome į iškaitintus stiklainius ir užsukame iškaitintais dangteliais.

Sūdyti kelmučiai

5 kg kelmučių, 250 g druskos, 10 g lauro lapų, 60 kvapiojo pipiro žirnelių, 100 g krapų, 100 g pjaustytų svogūnų.

Nupjauname kotelius kiek galima arčiau galvutės, 15-20 minučių paverdame pasūdytame vandenyje. Po virimo praplauname tekančiame vandenyje, atšaldome.

Į sūdymo indą grybus sluoksniuosime. Apačioje pipirai, lauro lapai, krapai, svogūnai ant jų apie 5 cm kelmučių, vėl prieskoniai ir druska. Susluoksniuojame iki viršaus, uždengiame drobele ir prispaudžiame švariu akmeniu.

Laisvalaikio gido anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.


Agrožinios pristato
Augalininkystės pasiūlymai